НОВИНИ

Производителите на череши искат компенсации

Производители на череши от района на Кюстендил дойдоха на днешното заседание на земеделската комисия към Народното събрание и поискаха компенсации заради унищожената тазгодишна реколта от ниските температури.По думите им бедствието в овощната градина на България е голямо. Пострадали са не само черешите, но и сливите и ябълките. Според кмета на Кюстендил Петър Паунов между 5 и 7 млн. лева са щетите от измръзванията.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
20:05, 08.06.2016
Чете се за: 00:26 мин.
У нас
производителите череши искат компенсации

Земеделският министър Танева заяви, че годината е изключително неблагоприятна за всички производители, не само за тези в района на Кюстендил.

Общо за страната държавата може да отпусне предвидените за това 6 млн. лева. За да получат компенсация, не само черешопроизводителите, но и всички останали първо трябва да докажат щетите и да подадат документи, а изплащането на парите ще стане догодина.

Десислава Танева - министър на земеделието и храните: Исканият размер компенсации надвишава в пъти изобщо годишния размер на държавната помощ , която страната може да предостави на земеделски производители. Просто трябва да говорим за реални неща. Сумата за компенсациите не я определя държавата, защото толкова и се иска. Тя е определена по конкретен механизъм, който е одобрен от ЕК, когато сме нотифицирали тази държавна помощ и тя безспорно е обект на одити, когато ни дойдат на проверка.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БНТ2 дари книги на училището в Горна Малина
БНТ2 дари книги на училището в Горна Малина
ДРУГИТЕ НОВИНИ - Защо цветята вече не ухаят?
ДРУГИТЕ НОВИНИ - Защо цветята вече не ухаят?