Черна гора ще бъде 29-тия член на НАТО. Днес в централата на НАТО в Брюксел, подписите под протокола за присъединяване поставиха премиерът на Черна гора Мило Джуканович и всички външни министри на държавите-членки на алианса.

С днешна дата до официалното ратифициране на протокола за присъединяване от всички 28 държави-членки, Черна Гора ще може да участва на всички заседания на НАТО, но само като наблюдател, без право на глас.

Официалната церемония по подписването на протокола днес постави началото на двудневна среща на външните министри на алианса в Брюксел. Генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг заяви, че това не е краят на пътуването, а началото на нова глава в сигурността на Черна гора, а и на цяла Европа.

Йенс Столтенбелг - генерален секретар на НАТО: "Днешното подписване е признание за политическите и военни реформи, които Черна гора извърши през последните десет години. И тези реформи трябва да продължат".

Черногорският премиер Мило Джуканович пък посочи, че интеграционният процес на страната му към НАТО не може да бъди спрян и е без алтернатива.

Мило Джуканович - министър-председател на Черна гора: "С предстоящото си членство Черна гора няма само да се възползва, а и активно ще допринася за укрепване на стабилността и сигурността на Балканите и отвъд тях. Можете да разчитате на нас по всяко време".

България винаги е подкрепяла политиката на отворени врати на НАТО и ще продължи в тази посока, коментира българският външен министър, минути след като подписа присъединителния протокол. По неговите думи страната ни ще положи всички усилия, за да помогне за евроатлантическата интеграция и на останалите страни-кандидатки за членство в региона, сред които е и съседна Македония.

Даниел Митов - министър на външните работи: "Регионът с присъединяването на Черна гора става по-стабилен, а ние се стремим именно към това - сигурност, стабилност и предвидимост и координиране на нашите действия, особено в областта на сигурността и отбраната".


© AP / БТА

Отношенията НАТО - Русия ще бъдат във фокуса на вниманието на външните министри тази вечер след вчерашното заявление на генералния секретар Столтенберг, че ще бъдат предприети действия за укрепване на източния фланг на пакта. Ясно е, че след нарушения баланс след агресивните действия на Русия в Украйна и незаконната анексия на Крим, НАТО бе длъжна да реагира, коментира министър Митов.

Даниел Митов, министър на външните работи: "Ние сме длъжни да се погрижим заедно със своите съюзници за сигурността си и за укрепването на източния фланг на НАТО, прекалено много са геополитическите предизвикателства, за да си позволим да не обръщаме внимание на всички тях.

Окончателното решение за разполагането на допълнителни войски в Балтийските републики ще бъде взето от лидерите на държавите-членки на срещата на върха на НАТО във Варшава през юли, потвърди Столтенберг.