НОВИНИ

Черна гора официално стана 29-та членка на НАТО

Черна гора официално бе обявена за 29-та членка на НАТО, след като черногорска делегация предаде документите за ратификация на Северноатлантическия договор на американския заместник-държавен секретар Томас Шанън на церемония в Държавния департамент на САЩ, съобщи черногорската телевизия РТЦГ.

bnt avatar logo
от БТА
20:42, 05.06.2017
Чете се за: 00:47 мин.
По света
черна гора официално стана членка нато

Приемайки документите, Шанън каза, че Черна гора е направила трудни реформи, за да стане членка на алианса. Той отбеляза, че и досега страната е била надежден партньор в мисиите на НАТО и че сама е избрала своя път, макар че е била подложена на натиск отвън. Документите бяха предадени от черногорския външен министър Сърджан Дарманович.

Премиерът Душко Маркович каза, че днешният ден е велика дата за Черна гора "сто години, след като е била изтрита от политическата карта на Европа, и 11 години от връщането на независимостта й". Той каза, че членството в НАТО означава за страната постоянна стабилност и възможност за прогрес.

Маркович благодари на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг за постоянната подкрепа за членството на Черна гора в алианса и посочи, че с днешния прием на Черна гора НАТО показва, че вратите на организацията са отворени. Столтенберг от своя страна каза, че от днес Черна гора сяда на масата на НАТО с равни права и това ще допринесе за стабилността на целия регион. В края на своето обръщение Столтенберг каза "Добре дошла, Черна гора" на черногорски език.

На 7 юни за пръв път черногорското знаме ще бъде издигнато официално пред централата на НАТО в Брюксел в присъствието на черногорския президент Филип Вуянович. По същото време знамето на Черна гора ще бъде издигнато и пред военното командване на НАТО в Монс (Белгия), както и в обединеното командване по трансформациите в Норфолк (САЩ).

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Журналистът на БНТ Цветелина Атанасова с престижна еконаграда
Журналистът на БНТ Цветелина Атанасова с престижна еконаграда
Морската вода във Варнеска област е чиста
Морската вода във Варнеска област е чиста