НОВИНИ

Чернево на бунт срещу изграждането на депо за отпадъци

Гражданско неподчинение и сблъсъци с полицията белязаха днешния пореден протест на жителите на варненското село Чернево. Те се събраха пред сградата на "Солвей Соди" в Девня, за да изразят недоволството си от изграждането на депо за отпадъци близо до селото. То ще обслужва Топлоцентралата "Девен", която е собственост на завода. Хората са притеснени, че депото ще замърси почвата и водата.

bnt avatar logo
от БНТ
19:57, 23.10.2017
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

До сблъсъците се стигна, след като представители на протестиращите и кметът на Девня бяха поканени за разговор от директора на завода. В последния момент обаче, той отказа да ги приеме.

Валентин Георгиев - жител на с. Чернево: "Явно трябва да обявим гражданско неподчинение и това е първата проява! Ще продължим да протестираме всеки ден до отмяна на инвестиционните намерения."

Жител на селото пострада докато удряше по стъклото на външата врата на завода.

- жител на село Чернево:" Проведохме референдум, който беше задължителен и основателен, в момента това е нарушение на закона в България! "

След като хората заявиха, че ще нахлуят с взлом в сградата, директорът все пак се съгласи на среща с двама представители. Медиите не бяха допуснати. Ние обаче проследихме срещата през социалните мрежи.

-жител на Чернево -"Не искаме в селото си производствени отпадъци!

-директорът: Не сте вие, който ще казва какво ще има!

-жител на Чернево: Ние сме никой, така ли?

Валентин Георгиев - жител на с. Чернево:- Искал независими експерти да докажели, че това нещо било напълно безвредно. Ние цялото село откъде да вземем 100 хиляди лева да платим на експерти?!

Новото депо трябва да поеме отпадъците на ТЕЦ - Девен. Това се налага, заради изчерпване на капацитета на хвостохранилището в село Падина. През август в селото се проведе референдум, в който хората категорично заявиха, че не искат депо за отпадъци край селото. Законността на допитването обаче беше обжалвано в съда от варненския областен управител. Делото е насрочено за 26-ти октомври.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Земеделските площи в Русенско остават без защита срещу градушки и догодина
Земеделските площи в Русенско остават без защита срещу градушки и догодина
Има задържане на тенденцията за увеличаване на наднорменото тегло сред деца
Има задържане на тенденцията за увеличаване на наднорменото тегло сред деца