През последните дни Черно море има тюркоазен цвят. Редкият феномен се наблюдава по цялото крайбрежие. Специалистите от Института по океанология във Варна твърдят, че това се дължи на цъфтежа на определен вид планктон. Рибарите, които често са свидетели на различни природни явления, смятат, че това е обичайният за морето цвят в началото на лятото.

Цветът на морето непрекъснато се променя – твърдят старите рибари.

Яни Янев, рибар: "Мени се, просто му се мени цвета много често. Вече се размътва водата, но ако погледнем зад пристанището, зад вълнолома – огледало, синьо, бистро, чисто."

От няколко дни водата в Черно море на места е тюркоазено синя и привлича вниманието както на варненци, така и на туристите. Много от тях запечатват рядкото явление във фотообективите си. Специалистите обаче твърдят, че този красив цвят не е необичаен за сезона.

Доц. Валентина Тодорова, Институт по океанология: "Случва се ежегодно в късна пролет, края на май и през юни месец и се дължи този млечно тюркоазено-син цвят на цъфтеж на водорасли от клас коколитофори и по-точно на вида "Емилияния Хуксли". Взети са биологични проби, потвърден е цъфтежът на точно този вид."

“Емилианиа Хуксли” е вид фитопланктон, който се среща в почти всички морета и океани. Покрит е с плочки от калциев карбонат, които отразяват светлината и по този начин въздействат на климата.

Доц. Валентина Тодорова, Институт по океанология: "Образуването на едно съединение – Диметил сулфит, точно от "Емилианиа Хуксли", което е летливо, отделя се в атмосферата и това съединение е ядро за образуване на облаци в атмосферата. Когато се образуват повече облаци, тогава се увеличава отражателната способност на планетата. Тоест по-голяма част от слънчевата радиация се връща."

Фитопланктонът “Емилианиа Хуксли”, който е причината за тюркоазеното море, не е токсичен и не представлява опастност за туристите. За любителите на морските приключения специалистите припомнят, че към края на август ще се наблюдава цъфтеж на друг вид планктон – фосфоресциращ.