НОВИНИ

Чернобил ще става туристическа атракция

Новият украински президент иска да превърне зоната около Чернобил в туристическа атракция. Володимир Зеленски подписа указ за създаване на пешеходни алеи и за засилване на покритието за мобилни телефони в района.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
21:31, 11.07.2019
Чете се за: 00:43 мин.
По света

Едно от най- зловещите места на света - зоната на най- тежката авария в атомна електроцентрала през април 1986 година. В първите минути умират 31 души, радиоактивното замърсяване е на 50 000 квадратни километра. Близкият Припят се превръща в призрачен град. Президентът на Украйна обяви, че е време да се вдъхне живот на мъртвата зона.

Володимир Зеленски, президент на Украйна: Досега Чернобил беше отрицателен елемент в образа на Украйна. Време е да променим това. Трябва да превърнем проблемът в предимство.

Това е уникално място, където природата се възстановява след причиненото от човека бедствие, изтъкна новият украински лидер, който лично се разходи в Чернобил и се срещна с хората. Зеленски обеща да отвори зоната за учени и и туристи. Той изобличи практиката охраната да взема рушвети от туристите, както и незаконната търговия със скрап и се зарече да сложи край на това.

Зоната и досега беше достъпна за еднодневни екскурзии на цена около 100 долара с водач, говорещ английски. След шеметния успех на сериала за събитията в Чернобил преди 33 години, туристически агенции отчетоха бум на интереса към мястото. Броят на резервациите за юни, юли и август се е увеличил с 40%. В Припят туристите ще могат да видят силуета на виенско колело, част от увеселителен парк, който никога не отваря врати.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започва обучение на лекарите от спешните центрове
Започва обучение на лекарите от спешните центрове
Бизнесът и медицината спорят за вредата от наргилетата
Бизнесът и медицината спорят за вредата от наргилетата