В Шуменския окръжен съд продължава делото за влаковата катастрофа в Хитрино от 10 декември 2016 г. В съдебната зала с видеоконферентина връзка беше разпитан чешкият експерт Зденек Жак, който е бил два дни след трагедията на гарата в Хитрино, като част от експертен екип, нает от френска фирма, производител на дерайлиралите вагони.

Според свидетеля Зденек Жак, железопътният път е бил в критично състояние, дори в участъците, които не са били засегнати от инцидента.

Той разказа, че железопътната инфраструктура не е била професионално поддържана, а на критични места релсите са лежали върху изгнили и почти несъществуващи траверси. Така железният път е бил нестабилен, дори при обичайно преминаване на влаковете. Освен това, системите за сигнализация били стари.

Зденек Жак е експерт по сигурност в железопътния транспорт. Бил е генерален инспектор в чешката железница, участвал в национални разследвания.

12 семейства от Хитрино получиха ключовете за новите си домове

12 семейства от Хитрино получиха ключовете за новите си домове

Почти две години след взрива на гарата в Хитрино, 12 семейства, чиито къщи бяха засегнати от експлозията, получиха ключовете за новите си домове. Те с...