НОВИНИ

Чешките социалдемократи започнаха преговори за създаване коалиция с АНО

Лявоцентристката Чешка социалдемократическа партия (ЧСДП) започна преговори за създаване на правителство с управляващата партия „Действие на недоволните граждани 2011“ (АНО), за да се намери изход от ситуацията, която попречи на сформирането на правителство на мнозинството, предаде Ройтерс. АНО спечели изборите миналата година, но от декември насам управлява с правителство на малцинството. Миналия месец партията не получи вот на доверие, както се изисква, за да поеме властта, и нейният лидер Андрей Бабиш се опитва да намери алтернативно решение.

bnt avatar logo
от БТА
21:51, 21.02.2018
Чете се за: 00:38 мин.
По света
чешките социалдемократи започнаха преговори създаване коалиция ано

Основният проблем пред постигането на споразумение е самият Бабиш, който е обвинен за източване на европейски субсидии преди едно десетилетие. Премиерът отрича обвиненията и отхвърля исканията на другите партии да се откаже от поста.

Новият лидер на ЧСДП Ян Хамачек, който беше избран на партийния конгрес в неделя, заяви, че двете партии ще се фокусират първо върху програмата на евентуално коалиционно правителство.

Ян Хамачек, лидер на ЧСДП: Можем да обсъдим сътрудничество на правителствено равнище, при условие, че успеем да постигнем споразумение по програмата, а след това и по кадрови въпроси.

ЧСДП иска да обсъди повишаване на данъците за финансовия и телекомуникационния сектор, по-прогресивен подоходен данък или начини за намаляване на прехвърлянето на средства от дивиденти от чешки клонове на фирми към фирмите майки в чужбина, добави Хамачек.

;

Социалдемократите подчертават, че не биха подкрепили правителство, което не се придържа към прозападен курс или предприеме стъпки, заплашващи бъдещето на страната в НАТО и ЕС. Бабиш подкрепя тази позиция, но си запазва и възможността за сформиране на друго правителство на малцинството с подкрепата на Комунистическата партия на Чехия и Моравия и крайнодясната „Свобода и пряка демокрация“, която иска референдум за напускане на ЕС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русия иска среща на Съвета на сигурност на ООН заради Източна Гута
Русия иска среща на Съвета на сигурност на ООН заради Източна Гута
Саудитският външен министър коментира в София ситуацията в Сирия
Саудитският външен министър коментира в София ситуацията в Сирия