Бабиш оцеля при вот на недоверие след бурни 19 часови дебати. За разпускането на кабинета гласуваха 85 депутати от опозицията, при необходими 101 гласа. Комунистическата партия се въздържа от участие във вота. Така кабинетът "Бабиш" оцеля с гласовете на собственото му движение - АНО и социалдемократите.

Ярослав Фалтийнек: Опозицията има 92 гласа в Камарата на представителите, и днес не ги видяхме. Според нас, 85 гласа за вот на недоверие не е много добър резултат.
Иван Бартос, лидер на опозиционната Пиратска партия: Рано или късно, одитът на Европейската комисия ще приключи. С последните корекции на информацията за субсидраните компании ще се окажем в същата ситуация отново.

До вота на недоверие се стигна след като Европейската комисия обвини Андрей Бабиш в конфликт на интереси и злоупотреба с евросубсидии. Той категорично отрича твърденията. Ако обвиненията бъдат доказани, е възможно да се наложи Чехия да връща на Брюксел хиляди евро. Месеци наред чехите организират антиправителствени протести и настояват за оставката на Бабиш.

Протестиращи искат оставката на чешкия премиер на най-масовия митинг от 30 г.

Протестиращи искат оставката на чешкия премиер на най-масовия митинг от 30 г.

В Прага - Масови антиправителствени протести с искане на оставката на премиера Андрей Бабиш. На днешната пета демонстрация се събраха 120 хиляди души....