НОВИНИ

Чешкият премиер отрече в страната да се е произвеждал и съхранявал "Новичок"​

Чешкият премиер Андрей Бабиш опроверга изказването на президента Милош Земан, че в Чехия е било произведено и изпробвано бойно отровно вещество от групата "Новичок", каквото бе използвано през март за отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал във Великобритания, предаде Франс прес. "Чешката република никога не е произвеждала, разработвала или складирала вещество от групата "Новичок", написа в Туитър Бабиш, позовавайки се на сведения от цивилното и военното разузнаване.

bnt avatar logo
от БТА
21:43, 07.05.2018
Чете се за: 00:26 мин.
По света
чешкият премиер отрече страната произвеждал съхранявал новичок​

Президентът Земан, който е известен с проруските си симпатии, също се позова на доклад от разузнаването, когато заяви в четвъртък, че в Чехия е било произвеждано и изпробвано такова вещество, но в малки количества, които впоследствие са били унищожени.

Днес канцеларията на Бабиш съобщи в изявление, че през 2017 г. Чехия е извършила микросинтез на "Новичок" в рамките на военна програма за защита на цивилни и военнослужещи.

В изявлението се подчертава, че тази процедура не може да се смята за производство или разработване на това нервнопаралитично вещество и се добавя, че изказването на Земан се дължи на недоразумение.

Канцеларията на премиера уточни, че тук става дума за "Новичок" тип А-230, а не за тип А-234, какъвто се смята, че е бил използван за нападението срещу Скрипал. Тези аргументи вече бяха изтъкнати миналата седмица от чешките министри на отбраната и на външните работи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Италианският президент предложи да се сформира неутрално правителство
Италианският президент предложи да се сформира неутрално правителство
Румънският президент Клаус Йоханис: Оставката на премиера е абсолютно необходима
Румънският президент Клаус Йоханис: Оставката на премиера е абсолютно необходима