НОВИНИ

Чешкият премиер оттегли оставката си

Министър-председателят на Чехия Бохуслав Соботка съобщи, че няма да подава оставка от поста, а ще уволни министъра на финансите, предаде АФП.

чешкият премиер оттегли оставката
bnt avatar logo
от БНТ
12:22, 05.05.2017
Чете се за: 00:37 мин.
По света

На 2 май премиерът Соботка обяви, че подава оставка след спор с финансовия си министър, милиардера Андрей Бабиш, чийто бизнес предизвика противоречиви реакции в страната.

Определен от „Форбс“ като втория най-богат човек в Чехия, Бабиш управляваше компанията „Агроферт“, преди да прехвърли активите си в тръст по-рано тази година, за да избегне обвинения в конфликт на интереси.

Андрей Бабиш

Откакто е на власт от 2014 г. Чешката социалдемократическа партия (ЧСДП) на Соботка управлява в тристранна коалиция, в която влизат и центристката партията на Бабиш ANO и по-малките дясноцентристи от KDU-CSL.

По-рано Соботка поиска Бабиш да изясни защо в миналото е използвал необлагани с данъци облигации на стойност 55 млн. евро във връзка с дейността на „Агроферт“.

Финансовият министър пък обвини вътрешния министър Милан Човенец от управляващата ЧСДП, че е наредил да бъде разследван неговия бизнес.

Самият Бабиш се радва на високо одобрение, като според социологическо проучване от април партията му ANO може да спечели 33,5% на избори, което е значително повече от 16-те процента за ЧСДП.

Бабиш е и най-популярният чешки политик с 56% одобрение, в сравнение с 39% за Соботка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Електронните услуги на Агенцията по приходите все по-популярни
Електронните услуги на Агенцията по приходите все по-популярни
Туск: Българското правителство е ключов партньор за стабилността на Балканите
Туск: Българското правителство е ключов партньор за стабилността на Балканите