НОВИНИ

Чешкият премиер промени позицията си за ударите по Сирия

Премиерът на Чехия Андрей Бабиш преразгледа отношението си към удара на САЩ, Великобритания и Франция по Сирия, което бе заявено в събота, предаде ТАСС. Бабиш направи изявление пред журналисти в Прага след срещата си с държавния глава Милош Земан. "Би било по-добре ако ударът (по Сирия) бе нанесен след получаването на съответния мандат от Съвета за сигурност на ООН", подчерта Бабиш, който заяви в събота, че " ударът по сирийския режим, който извършва нападение срещу гражданско население с използване на химическо оръжие, беше неизбежен".

bnt avatar logo
от БГНЕС
21:52, 15.04.2018
Чете се за: 00:24 мин.
По света
чешкият премиер промени позицията ударите сирия

Премиерът критикува и изявленията от събота на министъра на отбраната Карла Шлехтова и министъра на външните работи Мартин Стропницки, избързали, според него, да заявят еднозначна оценка на удара по Сирия след идването в Прага на първите съобщения за него от Близкия изток.

"Проблемът, навярно, е в това, че двамата ни министри се съревноваваха кой по-рано ще направи изявление, правеха пресконференции. Констатирам, че това (изявленията им), не бе изразяване на позиция на цялото правителство", каза Бабиш.

Премиерът призова към по-бързо дипломатическо урегулиране на конфликта в Сирия. За решаването на тази задача, според него, трябва да си сътрудничат преди всичко Русия, ЕС, САЩ, Турция и Израел. При това ЕС би трябвало да бъде по-активен по сирийския въпрос, смята Бабиш.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По предварителни резултати: Мило Джуканович е победител на президентските избори
По предварителни резултати: Мило Джуканович е победител на президентските избори
САЩ ще наложат нови санкции на Русия
САЩ ще наложат нови санкции на Русия