НОВИНИ

Чешкият президент е готов да назначи ново правителство следващата седмица

Чешкият президент Милош Земан каза днес, че може да назначи нов двупартиен кабинет във вторник или в сряда след осем месеца политическа нестабилност, последвала изборите през октомври, предаде Ройтерс. Премиерът Андрей Бабиш, лидер на центристката партия АНО, договори коалиция с Чешката социалдемократическа партия. Възможност за съставяне на кабинет се откри в петък, след като бе постигнат компромис със състава му. Земан каза в интервю за в. "Блеск", че не вижда причина да се бави назначаването на правителство, след като се срещне утре с кандидатите за министри.

bnt avatar logo
от БТА
16:14, 24.06.2018
Чете се за: 00:16 мин.
По света
чешкият президент готов назначи ново правителство следващата седмица

Последното препятствие за формирането му бе нежеланието на Земан да одобри кандидата на социалдемократите за външен министър Мирослав Похе, защото според него не се противопоставя достатъчно твърдо на приемането на мигранти. Постът може да остане вакантен известно време.

Правителството има само 93 места в 200-местната долна камара на парламента. То ще трябва да разчита на подкрепата на крайнолявата проруска Комунистическа партия на Чехия и Моравия, за да оцелее при вота на доверие, който всеки нов кабинет трябва да свика до месец от назначаването си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов: България доказа, че може да се справи с бежанския натиск
Борисов: България доказа, че може да се справи с бежанския натиск
Учени разработиха метод за лечение на тежка форма на белодробен рак
Учени разработиха метод за лечение на тежка форма на белодробен рак