НОВИНИ

Чести токови удари тормозят живеещите във варненския квартал "Галата"

Чести токови удари във варненския квартал "Галата". Местните жители се оплакват, че освен неудобство, непрекъснатите аварии им причиняват и материални щети. Потърпевшите са изпратили жалба до всички отговорни институции и очакват най-после проблемът им да бъде решен. Имат готовност и да заведат дело срещу енергоразпределителното дружество.

bnt avatar logo
от БНТ
06:00, 09.02.2017
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

В квартал „Галата“ живеят малко над 2000 души. За съжаление, за тях честото спиране на тока е част от всекидневието.

Пламен Йорданов: "Не е минавала седмица, без да се получи нещо такова, като удари - кратковременни".
Радослав Дамянов: "Понякога, като се започне в продължение на час-два, е пускане-спиране и реално просто нищо не можеш да свършиш".

При честите спирания и пускания на тока, много от абонатите търпят щети заради изгаряне на бяла техника и други електроуреди.

Ваня Костова: "Телевизор, два телевизора впрочем, един хладилник и крушките ми гърмят, като бомбички".
Петър Петров, управител на хотел: "Перални на няколко пъти, хладилници, фризери. Лятото един фризер да изгори, пълен със стока, разваля се.

От електроразпределителното дружество отказаха да застанат пред камерата на нашия екип. На въпросите си получихме писмен отговор. В него се заявява, че прекъсванията и смущенията в мрежата се дължат на недобрата поддръжка на съоръжения, които са собственост на трети страни.


ОТГОВОР НА ЕНЕРГО-ПРО: Голяма част от електрическите съоръжения в района на кв. „Галата“ и местностите „Ракитника“ и „Прибой“ не са собственост на ЕНЕРГО-ПРО Мрежи АД - в някои части на района до 80% от тях принадлежат на трети страни. Поддръжката на тези съоръженията в добро техническо и експлоатационно състояние е задължение на техните собственици. Те обаче невинаги полагат грижи за обслужването им и невинаги спазват предписанията, които издава електроразпределителната компания. В резултат на недобрата поддръжка тези съоръжения предизвикват прекъсвания и смущения по мрежата.

Жителите на квартала обмислят варианта да пренесат битката с енергодружеството в съда. Започнали са подписка, в която участват над 900 души и продължават да се присъединяват още.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Поредно заседание на делото срещу акушерката Емилия Ковачева
Поредно заседание на делото срещу акушерката Емилия Ковачева
Възстановен е износът на електричество
Възстановен е износът на електричество