НОВИНИ

Честит Ден на народните будители!

Днес е Денят, в който отдаваме своята почит към народните будители. Почит към просветителите, книжовниците, борците ни за национално освобождение, създали и съхранили духовните ценности на нацията.

bnt avatar logo
от БНТ
06:48, 01.11.2016
10168
Чете се за: 00:31 мин.
У нас

За първи път той се чества през 1909 година в Пловдив. От 1 ноември 1923 година с указ на цар Борис III е обявен за общонационален празник, в памет на заслужилите българи. Забранен през 1945 г. , неговото отбелязване се възстановява през 1992 година. Всепризнат патрон на българското будителство е свети Йоан Рилски, почитан като небесен покровител на българския народ и държава.

При обявяването на Деня на будителите тогавашният министър на културата Стоян Омарчевски призовава„ отдавайки почит към ония, които като самоотвержени воини, водеха българския народ към просвета и свобода, да вдъхновим младежта към народни и културни идеали".

Националният флаг ще бъде издигнат пред президентската институция по повод Деня на народните будители. Ритуалът се извършва всяка година от 2002 г. насам. Президентът и върховен главнокомандващ Росен Плевнелиев прие почетния строй на Националната гвардейска част пред сградата на "Дондуков" 2.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Учени от БАН излизат на протест
Учени от БАН излизат на протест
Джон Кери: Кампанията се е отразила негативно на имиджа на САЩ
Джон Кери: Кампанията се е отразила негативно на имиджа на САЩ