НОВИНИ

Доналд Тръмп - най-големият подарък на Хилари?

Една корелация в политиката е безусловна – колкото по-дълго си в публичния живот и колкото повече държавни постове си заемал, толкова по уязвим ставаш.

Александър Детев
от Александър Детев
08:40, 15.10.2016
Чете се за: 02:29 мин.
Истории
доналд тръмп големият подарък хилари

Профилът на голяма част от избирателите, почти всички извън твърдите електорати, се характеризира с търсенето на нещо ново и желанието за промяна. В България го виждаме нагледно в последните 27 години – само веднъж в най-новата ни история правителство е било преизбирано, а старите кадри масово биват заклеймявани.

И докато в страната ни тези настроения могат лесно да бъдат обяснени с икономически и социални проблеми, то в приеманите често за еталон, Съединени американски щати, ситуацията е малко по-комплицирана. Това търсене на новото, изигра голяма роля в избирането на Барак Обама и създава сериозни проблеми за кандидатурата на Хилари Клинтън.

Бившият държавен секретар е несъмнено най-опитният претендент на тези избори, а кариерата и познанията й са впечатляващи. Проблемът й е именно в тази уязвимост. Дори и най-одобряваните лидери са се изправяли пред меко казано непопулярни решения, които са навредили на репутацията им, и са дали сериозно поле за нападки от страна на политическите им опоненти. Какво остава за кандидат, който доскоро е управлявал една от най-големите неправителствени организации в САЩ, и който сам признава, че е подходил неправилно и непредпазливо към официалните си кореспонденции и класифицираната информация като дипломат номер едно.

Републиканската партия има добре разработена система за черен пиар, който Хилари Клинтън изпита. Атентат в Бенгази през 2012 отне живота на няколко американски граждани, сред които и посланика на САЩ в Либия. Две години след като разследването доказа, че Клинтън няма вина за инцидента, нова специална разследваща комисия бе сформирана от републиканците. Случайно или не, създаването й съвпадна и със слуховете, че бившата първа дама вероятно ще се кандидатира за президент през 2016 г. Тя отново бе призната за невинна, но ударът върху имиджа й бе сериозен.

Последваха скандалите с имейлите, със спонсорирането на фондацията “Клинтън” и платените й речи на Уолстрийт. От бивш дипломат, сенатор и първа дама, одобряван от по-голямата част от американското население, кандидатът на демократите се превърна в един от най-нехаресваните претенденти за президентския пост в историята. Много американци я заклеймиха като част от статуквото, което трябва да бъде преборено поради неискреността и корупцията, с които биват свързани. В този момент трябваше да се появи новия, антисистемен кандидат, който да заговори за промяна. Това, за радост на Хилари Клинтън, се оказа Доналд Тръмп.

Тръмп се позиционира като политик с крайна риторика, който познава системата отвътре, но все пак никога не е бил част от законодателната или изпълнителна власт. Той спечели симпатиите на мнозина, но в решителните дни на кампанията слабостите му сякаш няма как да продължат да работят в негов интерес.

Социологическите агенции обявиха Клинтън за безусловен победител на двата президентски дебата, провели се досега. Тя е по-сдържана, по-конкретна и “по-президентска”. И макар тези й качества да наклониха везната в нейна посока, битката не изглеждаше още изгубена. Доналд Тръмп все още държеше коза с антимиграционната политика в ръката си, а сайтът Уикилийкс съзнателно или не, му помагаше активно с показването на материали и кореспонденции на Клинтън и на демократическата партия.

В този момент обаче The Washington Post публикува един запис, който изглежда промени всичко. Става въпрос за разговор между Тръмп и водещия Били Буш преди интервюто им в светското предаване Access Hollywood през 2005 година. Накратко, в него Доналд Тръмп споделя как благодарение на известността и финансовото си състояние, си позволява да се възползва и да тормози сексуално представители на нежния пол. Впечатление прави изключително циничния и сексистки изказ на строителния магнат. Резултатът? Стотици републиканци оттеглиха подкрепата си за Тръмп. Мнозина поискаха той да се оттегли. А изходът от вота изглежда предрешен.

Интересното тук е, че изказванията му не могат да бъдат определени като изненада, защото сексистката реторика и преди е намирала място в думите му. Обръщал се е към жени с определяния като “дебелани”, наричал ги е “Мис Пиги”. Въпросът е, че това не е първото му фрапантно изказване. И докато досега по-голямата част от издигналата го партия се чувстваше задължена да преглъща обидните му коментари към чужденците, мюсюлманите, ветераните от войната и т.н., сега те бяха длъжни да заклеймят поведението му. Предвид изоставането му във всички социологически анкети, на хоризонта не се виждат много възможности за това как да бъде стопена разликата с кандидатката на демократите. Особено след този грандиозен скандал.

Заключението? Доналд Тръмп е силно вероятно да се превърне от най-големия конкурент на Хилари Клинтън в най-хубавото нещо, случвало й се в тази кампания. Предстои да разберем на осми ноември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Живот под земята - разказва Васил Влахов
Живот под земята - разказва Васил Влахов
Клоуните не са това, което бяха
Клоуните не са това, което бяха