Днес честваме Деня на независимостта и по традиция Велико Търново е в центъра на събитията.

За подготовката и празничния дух - вижте повече в прякото включване на Милена Кирова, която следи събитията в старата столица.

В средновековния храм „Свети Четиридесет мъченици“ сутринта беше отслужена празнична литургия от Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий с участието на квартет „Ангелски гласове”.

Историческа възстановка в двора на църквата пресъздаде прочитането на царския манифест за обявяване на Независимостта. Пред храм „Св. Четиридесет мъченици“ беше отслужен тържествен водосвет на бойното знаме на НВУ „Васил Левски” и знамената на държавни институции.

В 10.30 ч в Архитектурно-музеен резерват „Царевец” с военен ритуал беше издигнат националният трибагреник.

В 19:25 ч. тази вечер започва кулминацията на празника - тържествената заря-проверка, която може да гледате пряко в ефира на БНТ.

Денят на независимостта беше отбелязан с тържествена церемония в София

Денят на независимостта беше отбелязан с тържествена церемония в София

На 22 септември честваме Деня на независимостта. Преди 111 години в старата столица Велико Търново тържествено е обявено Независимо Царство България,...

България чества 111 години независимост

България чества 111 години независимост

Поздравления по повод Деня на независимостта отправиха днес председателят на парламента Цвета Караянчева, президентът Румен Радев и премиерът Бойко Бо...