НОВИНИ

Честваме 135 години от рождението на Владимир Димитров - Майстора

135 години от рождението на Владимир Димитров - Майстора. Кюстендил чества празника на едно от най-големите имена в българското изобразително изкуство. Сред мадоните и жътварите на художника в Градската галерия беше връчена Националната награда за живопис на неговото име. Тази година носителят е Николай Майсторов. Къде се крие талантът и величието на Владимир Димитров - Майстора, и достижим ли е той за днешните художници, разказва Айше Сали.

Айше Сали
от Айше Сали
20:44, 01.02.2017
Чете се за: 01:06 мин.
Още

Казва, че може само едно цвете да нарисува, но да отрази Вселената. И предпочита да отиде на село, защото там е източникът на живота. Така Владимир Димитров - Майстора разказва със своята четка не само за трудолюбието и бита ни, но увековечава и красотата на българката.

С толкова неповторими цветове и форми, че по нищо да не отстъпва на своите съвременници от световна величина. Някои от неговите мадони все още напомнят за духовния идеал от стените на големите галерии.

Валентин Господинов, директор на Художествена галерия - Кюстендил: Той иска да развие любовта на българина, трудолюбието на българина, красотата на българката, но всъщност той използва палитрата на съвременния художник.
Николай Майсторов, художник: Един български Леонардо по своята вътрешна хармония и естествено откровение.
Станислав Памукчиев, художник: Той е един от големите модерни художници на неговото време, нищо че света не е разбрал.

135 години след рождението на Майстора до картините му в Кюстендил стоят и тези на отличените с наградата на неговото име. И сякаш символично миналогодишният носител Станислав Памукчев е нарекъл своята експозиция "Завръщане".

Станислав Памукчев: Завръщане е завръщане към родовата памет. Към психичната и духовната памет на тоя род български. А в това пространство на българската душа Майстора седи като икона. Обичайки си занаята не можем да не бъдем чувствителни към паметта на Майстора.

Следващата година на това място ще видим изложбата на Николай Майсторов, художникът който днес беше удостоен с високото отличие.

Николай Майсторов: Може би е най-голямата ценност и най-голямата награда за тоя човек, който я получава. И всяка съпричастност до него е гордост. Особено този, който се оглежда в неговото творчество е художник, там нещата са много по-сложни, защото съпоставката е трудна.

Достижимо ли е днес изкуството на Майстора? Днешните художници казват, че няма еднозначен отговор на въпроса. Най-малкото защото и времената, и талантът са различни. Но примерът, че можем едновременно да бъдем българи и модерни важи с пълна сила.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хилари Клинтън пише книга с есета
Хилари Клинтън пише книга с есета
Започва строителството на метростанцията на булевард Владимир Вазов
Започва строителството на метростанцията на булевард "Владимир Вазов"