НОВИНИ

Честваме 110 години от обявяването на Независимостта на България

110 години Независима България. На 22 септември 1908 г. във Велико Търново тържествено е обявено Независимо Царство България. А княз Фердинанд I приема титлата "цар на българите". Традиционно именно в Старопрестолната столица и днес ще е кулминацията на празника. Още подробности за празника - вижте в прякото включване от Велико Търново на Милена Кирова.

Милена Кирова
от Милена Кирова
08:04, 22.09.2018 (обновена)
Чете се за: 00:45 мин.
У нас
Албена Вескова - солист на ансамбъл "Българе" - В днешния ден трябва да осъзнаем, че българският дух е жив, трябва да осъзнаем своите корени, своята история, да покажем на младото поколение, че всъщност сме един много древен народ, и трябва да живеем достойно.
Христо Димитров - продуцент на ансамбъл "Българе" - Денят на независимостта е ден, който задължително трябва да отбелязваме и трябва да го честваме по колкото е възможно по-въздействащ и зрелищен начин, защото това обединява българите. Това нещо ни сплотява.
Теодор - Празникът днес е много важен, защото независимостта е част от нашето национално обединение, за да може сега да сме българи и нашата нация да е българска, независима.
Мария Чешмеджиева - Независимостта е нещо сложно, и смятам, че децата е добре да знаят, че всъщност свободата означава да спазваш и правила, а не само да търсиш своите права. Да бъдеш независим е хубаво, но свободата по някакъв начин трябва да се заслужи.
;

Велико Търново празнува, улиците на града са изпълнени с хора. Рано сутринта в църквата "Св. Четиридесет мъченици" беше отслужена света литургия, след това паралелно с издигането на националния трибагреник на Царевец българското знаме се развя и над Трапезица.

Чест, доблест, достойнство - с такива думи говориха всички, дошли във Велико Търново, за своите предци .


;

Кулминацията по традиция е в 19.30 с тържествената заря, която ще се излъчва на живо по БНТ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как и кога започва да се празнува Независимостта на България?
Как и кога започва да се празнува Независимостта на България?
Морско предизвикателство от Дуранкулак до Резово
Морско предизвикателство от Дуранкулак до Резово