110 години Независима България. На 22 септември 1908 г. във Велико Търново тържествено е обявено Независимо Царство България. А княз Фердинанд I приема титлата "цар на българите". Традиционно именно в Старопрестолната столица и днес ще е кулминацията на празника.

Още подробности за празника - вижте в прякото включване от Велико Търново на Милена Кирова.

Велико Търново празнува, улиците на града са изпълнени с хора. Рано сутринта в църквата "Св. Четиридесет мъченици" беше отслужена света литургия, след това паралелно с издигането на националния трибагреник на Царевец българското знаме се развя и над Трапезица.

Чест, доблест, достойнство - с такива думи говориха всички, дошли във Велико Търново, за своите предци .


Как и кога започва да се празнува Независимостта на България?

Как и кога започва да се празнува Независимостта на България?

Три дни след обявяването на Независимостта търновската общественост осъзнала значимостта на историческото събитие. Две от централните улици на града п...

Албена Вескова - солист на ансамбъл "Българе" - В днешния ден трябва да осъзнаем, че българският дух е жив, трябва да осъзнаем своите корени, своята история, да покажем на младото поколение, че всъщност сме един много древен народ, и трябва да живеем достойно.
Христо Димитров - продуцент на ансамбъл "Българе" - Денят на независимостта е ден, който задължително трябва да отбелязваме и трябва да го честваме по колкото е възможно по-въздействащ и зрелищен начин, защото това обединява българите. Това нещо ни сплотява.
Теодор - Празникът днес е много важен, защото независимостта е част от нашето национално обединение, за да може сега да сме българи и нашата нация да е българска, независима.
Мария Чешмеджиева - Независимостта е нещо сложно, и смятам, че децата е добре да знаят, че всъщност свободата означава да спазваш и правила, а не само да търсиш своите права. Да бъдеш независим е хубаво, но свободата по някакъв начин трябва да се заслужи.
Премиерът Борисов поздрави българите по повод Деня на Независимостта

Премиерът Борисов поздрави българите по повод Деня на Независимостта

"Честит Ден на Независимостта на всички българи! Днес нашият национален интерес е свързан и със запазването и развитието на обединена Европа, но никог...

Кулминацията по традиция е в 19.30 с тържествената заря, която ще се излъчва на живо по БНТ.

Корнелия Нинова: Нека бъдем свободни в мислите си и независими в действията си

Корнелия Нинова: Нека бъдем свободни в мислите си и независими в действията си

"Днес отбелязваме 110 години от Независимостта на България - едно национално и държавно постижение". Това написа във Фейсбук председателят на НС на БС...