НОВИНИ

Честване на 150 години от рождението на Махатма Ганди

На 2 октомври в целият свят стартира Годината на Махатма Ганди, обявен за една от трите най-влиятелни личности на второто хилядолетие. Честванията по повод 150 години от рождението му продължават до юбилея през 2019 г. Във вторник преди обяд ще има тържествен ритуал пред паметника на Махатма Ганди в Южния парк в София, открит преди по-малко от месец от индийския президент Рамнатх Ковинд по време на посещението му у нас. А вечерта - триизмерно светлинно шоу на площад "Света Неделя". В Софийския университет се организира среща-разговор за посланията на Махатма Ганди и съвременният свят, организиран от Клуб "Приятели на Индия", катедра "Индология" на СУ и индийското посолство в България.

bnt avatar logo
от Даниела Кънева
12:49, 30.09.2018
Чете се за: 01:06 мин.
У нас
"Аз не желая моят дом и прозорци да бъдат здраво залостени. Искам културите от различни земи да влизат свободно и изпълват всяко кътче в дома ми. Но не ще позволя, на която и да е от тях да ме завладее".

Това са думи на Махатма Ганди от преди повече от 100 години. С тях през 1997-ма, започва първият брой на "Светилник", годишник на Клуб "Приятели на Индия", а юбилейният му 20 брой бе представен на срещата.

А това е портретът на Махатма - "великата душа", рисуван от световноизвестния български художник Борис Георгиев, който през декември 1931-ва среща на кораб за Индия Махатма Ганди и започва може би най-съкровената българо-индийска връзка във времето.

доц. д-р Пламена Рачева - изкуствовед, директор на галерия "Борис Георгиев", Варна: Махатма Ганди не е позволявал да бъде рисуван. Борис Георгиев е може би единствения художник, който е успял да създаде портрет на Ганди. И не само да го направи, но и Ганди да остави своето посвещение върху този портрет.
професор Милена Братоева - индолог, СУ "Св. Климент Охридски": Мисля, че за всички съвременни хора той е просто учител, древен риши и ми се струва, че за нас би било огромно постижение ако успеем поне за мъничко да се опитаме да следваме неговите принципи, да се опитаме да осмислим неговата житейска философия и което е по важно да я приложим в нашия живот.
Н. Пр. Пуджа Капур - посланик на Индия в България: За индийците Махатма Ганди е Баща на нацията, а за света - апостол на мира и ненасилието. Може би най-великия човек на 20 век, той превърна политически невъобразимото в политически неизбежно.

Махатма Ганди е единственият земен човек от нашата цивилизация, който е успял да обедини стотици милиони от различни религии, етноси, образовани и необразовани, махараджи и недокосваеми и с мирни средства да извоюва независимостта на Индия, като победи най-силната колониална империя.

И както казва Алберт Айнщайн навремето "Всеки от нас трябва да прегърне и разпространява Евангелието на Ганди, докато все още не е станало късно". И ако на нашата цивилизация ѝ е отредено да оцелее, допълваме днес.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще поскъпнат ли дрехите втора употреба?
Ще поскъпнат ли дрехите втора употреба?
​Състезание със самоделни безмоторни коли се провежда в София
​Състезание със самоделни безмоторни коли се провежда в София