До 15 януари се провеждат юбилейните Яворови дни в Чирпан, посветени на 140-тата годишнина на поета-революционер. Началото на тържествата беше дадено тази вечер със запалване и пренасяне на огъня на яворовата поезия.

Чирпан

© БТА

Във факелното шествие, което стигна паметника на твореца в централния градски парк, се включи и вицепрезидентът Илияна Йотова. В словото си тя подчерта, че Яворов е велика във своето противоречие личност. Велик човек, изпял най-романтичните песни за нашите битки и националния ни идеал.


Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България: "Станахме председател на ЕС. Много се говори за България, за култура, за история. Много се радваме, когато чужди хора, наши партньори, европейци, ни потупват по рамото, припомнят ни нашето собствено славно минало... Аз си мисля, че още по-важно е, ние като българи, да имаме същото това самочувствие. Заслужаваме да имаме това самочувствие дори заради паметта на хора като Пейо Яворов."
Безплатен вход в къщата музей на Яворов

Безплатен вход в къщата музей на Яворов

Безплатен вход в къщата музей на Пейо Яворов по повод 140-тата годишнина от рождението на големия поет. Годишнината ще бъде отбелязана с поетичен реци...