НОВИНИ

Чествания за края на Втората световна война в Париж

Франсоа Оланд ръководи за последен път за своя петгодишен мандат честванията за края на Втората световна война. Сред политиците край Триумфалната арка беше и Никола Саркози.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
14:28, 08.05.2016
Чете се за: 00:29 мин.
По света
чествания края втората световна война париж

Церемонията започна с полагане на цветя на паметника на генерал Шарл де Гол, ръководител на френската съпротива по време на нацистката окупация на Франция.След това кортежът на френския президент Оланд премина през известния парижки булевард Шан-з-Елизе. Пред Триумфалната арка, както всяка година, се събраха ветерани от войната. Сред присъстващите политици беше и Никола Саркози, който се очаква да се яви на първичните избори на партията си за президентска номинация.

;

"Бихме могли да си мислим, че войната вече е история, но уви, тя е на прага ни, в Сирия, в Ирак и в Сахел", каза Франсоа Оланд пред телевизия Франс 2.

Следващите година, той ще ръководи церемониите в присъствието на новоизбрания държавен глава на Франция или ще започва втория си мандат, ако се кандидатира и бъде избран.

Зрителите на възпоменателните церемонии бяха малко, вероятно заради строгите мерки за сигурност, съобщиха френските медии.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
50 убити и над 70 ранени при голяма катастрофа в Афганистан
50 убити и над 70 ранени при голяма катастрофа в Афганистан
Четири дни до Евровизия 2016. Вижте как се подготвя Поли Генова
Четири дни до "Евровизия 2016". Вижте как се подготвя Поли Генова