НОВИНИ

Честват край Гоце Делчев 114 години от Илинденско-Преображенското въстание

Край Гоце Делчев с традиционен събор, днес ще бъде отбелязана 114-та годишнина от Илинденско-Преображенското въстание. Програмата ще започне в 10.30 часа. Час по-късно ще започне и празничен концерт с участието на местни танцови състави и фолклорни изпълнители.

bnt avatar logo
от Станислава Христова
08:38, 29.07.2017
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

Всяка година жители и гости на град Гоце Делчев се събират в местността "Попови ливади" и отбелязват годишнини от Илинденско-Преображенското въстание. Идват и много хора от Сандански, Петрич и от съседна Македония заедно да почетат паметта на героите от Илинденската епопея от 1903 година.

Галина Миленкова, директор на историческия музей в Гоце Делчев: Местността е исторически свързана с гоцеделчевския край. Още в годините, когато населението активно се включва в борбата против турското робство, там намират убежище хайдути, по-късно четници, воеводи. В началото на 20 век в местността развива революционната си дейност и един от лидерите на Вътрешната македоно-одринска революционна организация Яне Сандански. Неговото лобно място се намира само на 7 километра югозападно от местността Попови ливади.

Хората от Пиринския край пазят жива паметта за илинденци и преображенци в народните си песни, в спомените за тях, разказани им от баби и дядовци.

Росица Попаркова: „Трябва да се помни, трябва да се знае историята. Това е едно напомняне към младото поколение за връзка към миналото, която не трябва да се нарушава. Много подходящо място е местността Попови ливади като традиционно, защото самата обстановка, Пирин планина е един мост към събитията.
Катерина Чамурова: Много хубаво протичат и най -вече че се възпоменават починалите, тези дето са се борили за нас, дето са се стараели да има свобода. Хората се събират, сдружават едни други, има хубав концерт с изявени певци от нашия си край, което е радостно.

Възпоменателното честване днес ще започне пред паметника на българския революционер - войводата Гоце Делчев със заупокойна молитва за загиналите във Илинденско-Преображенското въстание, която ще отслужи Неврокопският митрополит Серафим. В празничния концерт, който е част от Илинденските чествания, специални гости ще бъдат Николина Чакърдъкова и Неврокопски танцов ансамбъл. От общината в Гоце Делчев е осигурен организиран транспорт от града до местността Попови ливади.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 65 хиляди души са подали молби за енергийни помощи
Над 65 хиляди души са подали молби за енергийни помощи
БСП организира националния си събор на Бузлуджа
БСП организира националния си събор на Бузлуджа