НОВИНИ

Четири фабрики за безакцизни цигари разкриха прокуратурата и полицията в Пловдив

Четири свръхмодерни фабрики за незаконно производство на цигари в Дупница, Тутракан и Горна Оряховица разкри полицията в Пловдив под наблюдението на окръжната прокуратура. Всичкият акцизен тютюн за производството е приготвян в цех край пазарджишкото село Калугерово. При съвместна акция на 23 август през нощта са направени претърсвания и изземвания на машини, материали, акцизен тютюн и готови цигари, както и автомобили и микробуси на повече от 15 места в цялата страна. Повдигнати са обвинения на 23 лица.

bnt avatar logo
от Мариела Хубинова
19:14, 25.08.2018
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Преди две години полицията разследва двама пловдивчани, които демонстрират прекалено висок стандарт на живот без да имат доходи. Разследването е прекратено заради теч на информация. От началото на годината обаче същите лица отново попадат под прицела на властите. Така в четвъртък срещу петък при съвместна акция полицаите влизат в огромна фабрика в пазарджишкото село Калугерово, където откриват модерна машина, която нарязва тютюна, ароматизира го и го подготвя за направата на цигари. Единият от двамата пловдивчани участва пряко в производството, логистиката и наемането на работници за цеховете, където се работи денонощно.

;
Румен Попов - окръжен прокурор на град Пловдив: Във всички фабрики има спални помещения, кухни, фитнеси и всичко необходимо. Всяка фабрика е правила по 100 000 кутии цигари на ден. При акцията са иззети над 42 тона акцизен тютюн, готов за производство.

Сградите са модерно оборудвани, с климатизация, затъмнени прозорци и свръхмодерни охранителни системи.

Всеки месец се е работело по 15 дни, а готовата продукция е пласирана на вътрешния и международния пазар. Работниците не са знаели къде точно са транспортирани, а заплатите, които са получавали са били над 1500 лева. Има открити документи, които доказват дневната норма на всеки един от тях. При акцията са иззети общо 11 автомобила, включително и два тира, които са осигурявали логистиката на готовата продукция.

;
Георги Гешев - наблюдаващ прокурор: Задържани са 23 лица, на които са повдигнати обвинения по чл. 234 за притежаване и държане на акцизни стоки. Законът предвижда от 2 до 8 години затвор.

Четири от лицата, които са замесени в случая са обявени за общодържавно издирване. На този етап прокуратурата не е повдигнала обвинения за пране на пари. За момента всички обвинени са задържани за 72 часа, четири от лицата са пуснати под парична гаранция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няма доказателства за техническа неизправност в разбилия се край Балчик самолет
Няма доказателства за техническа неизправност в разбилия се край Балчик самолет
Автобус се преобърна в района на Искърското дефиле, има загинали
Автобус се преобърна в района на Искърското дефиле, има загинали