НОВИНИ

Четири гласа запазиха поста на председателя на НС Димитър Главчев

Парламентът отхвърли искането на БСП за оставка на председателя на парламента Димитър Главчев само с 4 гласа преднина. Главчев получи подкрепата на 118 депутати от ГЕРБ и Обединените патриоти. 114 гласуваха за свалянето му от поста. Изненадата беше, че партия Воля също гласува заедно с БСП и ДПС за оставката на Главчев. Скандали и обидни реплики белязаха дебата преди гласуването.

Надежда Василева
от Надежда Василева Светлозара Казасян
17:45, 01.06.2017
Чете се за: 02:15 мин.
У нас

Парламентарният шеф запази поста си на косъм, след драматично гласуване и над два часа политически сблъсък. От ляво атакуваха Димитър Главчев, защото според тях не изпълнява задълженията си, превишава правомощията си и допуска език на омразата. Както и защото управляващите нямат готови закони и парламентът не работи.

Корнелия Нинова - председател на ПГ на "БСП за България": "Тази управленска немощ се прикрива с прояви на агресия, омраза, заклеймяване на близо 1 милион българи. Те бяха определяни като небългари, убийци, пращани бяха в Сибир, Северна Корея. Председателят на НС грубо нарушава правилника. Не желаем да даваме повод определението, което премиерът Борисов даде преди години, да се изпълни със съдържание. А то беше, че народните представители са безделници".

От ГЕРБ веднага отговориха, че и те, и БСП, са внесли по пет законопроекта.

Снежана Дукова - зам.-председател на ПГ на ГЕРБ: "Върнете парите, които сте получили за тази седмица, защото не сте ги изработили. Аз съм ги изработила, комисиите работят изключително активно. Когато гръм удари, как ехото заглъхва. Еуфорията от президентските избори отмина. Гърмът ви удари на парламентарните, нека не заглъхва толкова дълго ехото ви. Да работим, колеги, затова сме тук".

ДПС подкрепиха искането за оставката на Главчев и подчертаха, че най-голямото обединение в Европа е срещу езика на омразата.

Хамид Хамид - ДПС: "Всички вдигаме едни табелки - No hate speech, така че допускането на езика на омразата от председателя на Народното събрание е недопустимо в българския парламент".

Патриотите пък определиха искането на опозицията като безпомощно.

Искрен Веселинов - зам.-председател на ПГ на "Обединени патриоти": "Инфантилно, безсмислено, изсмукано от пръстите. Просто ние не чухме в рамките на дебата нито едно явно нарушение от страна на председателя, чийто пост се оспорва".
Цветан Цветанов - председател на парламентарната група на ГЕРБ: "ПГ на ГЕРБ ще застане твърдо зад Димитър Главчев, защото той е ерудиран човек, добър професионалист. Поднасям извинения от името на ПГ на ГЕРБ за декларациите, ако някой се е почувствал засегнат".

Дебатът премина в междуличностни нападки.

Славчо Велков - депутат от ПГ на "БСП за България": "Защо не съм и аз писател като Антон, втора "шайка" бих написал в парламентарния салон. Г-н Тодоров, Вашият баща е осъден на 9 г. лишаване от свобода - опит за убийство с мотика".
Антон Тодоров - депутат от ПГ на ГЕРБ: "Експертът, касиер, домакинът Славчо Велков. Вероятно се нуждаете от специализирана помощ. Мога да ви я осигуря. Какъв е бил баща ми - съгрешил е, понесъл си е наказанието".
Спас Гърневски - ГЕРБ: "След 10 ноември партията ви трябваше да падне на колене и да се извини за престъпленията, нанесени на българския народ".
Славчо Велков - "Спасе, оля се"!
Веселин Марешки - зам.-председател на НС, депутат от ПГ на "Воля": "По повод "Спасе, оля се" и т.н. искам да ви кажа, всички вие се оливате и ние от ПП "Воля" ще напуснем този цирк и ще се върнем тук, когато НС спре с пиар акциите и започне да кове закони".
Вежди Рашидов - ГЕРБ: "Искахте оставката на председателя на НС, и то за всяване на омраза. Аз досега ви виждам, че не садите лалета, а същия омразен език използвахте".
Александър Симов - БСП: "Един воин от изток ще връхлети върху смъртта, положил историческия изпит, оценен с алена звезда. Името му е Спас Гърневски".

Главчев определи като несъстоятелни мотивите на опозицията и попита защо те не предлагат закони.

Димитър Главчев - председател на НС: "Защо не предложихте дневен ред на комисиите? Кажете. Не само, че няма системно нарушаване, а няма въобще нарушаване на правилника. Иначе театърът и политиката си приличат. Играят се роли. Всеки обаче избира дали да играе положителна или отрицателна роля".

ГЕРБ и патриотите отхвърлиха искането за оставката на Главчев само с 4 гласа преднина. От ляво смятат, че гласуването е показало сериозен удар върху управляващите.

Корнелия Нинова: "ГЕРБ остават сами, само с патерицата си Обединени патриоти".

Марешки обясни, че вотът им не е бил против личността на Главчев.

Веселин Марешки: "Това по-скоро е оценка на цялостната работа на парламента".

Цветан Цветанов: "Това е тяхно политическо решение.

ГЕРБ смятат, че Главчев има необходимото доверие да продължи да ръководи парламента.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Любомир Димитров-Гребеца остава в затвора
Любомир Димитров-Гребеца остава в затвора
Децата в Русе влязоха в ролята на изследователи и пожарникари
Децата в Русе влязоха в ролята на изследователи и пожарникари