НОВИНИ

Четири обвинения за взривовете в Горни Лом

Четирима души са обвинени за взривовете в завода в Горни Лом, при които през есента на 2014-а загинаха 15 души. Сред обвиняемите са собственикът на завода Валери Митков, служителка от икономическото министерство, бившият шеф на служба КОС в МВР, както и служителка, отговаряща за условията на труд в завода.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов Оператор: Натали Янакиева
19:41, 30.03.2016
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

Делото влиза в съда до месец. Трима от обвиняемите са с мерки за неотклонение "Подписка". На Валери Митков е наложена мярка парична гаранция в размер на 20 000 лв.

След над 140 направени експертизи, повече от 50 разпита на свидетели и два експериментални взрива разследващите са категорични - няма данни за умишлен взрив.

Сотир Цацаров, главен прокурор: Фактически нещата са били свързани с грубото гонене на брой утилизирани мини на ден, свързани с поемане на допълнителни и допълнителни договорни задължения.

В резултат на това случаен и неконтролиран източник на възпламеняване при утилизация и оттам насетне последващи взривове поради наличието на взривни вещества, които са били струпани там.

За жестоката трагедия пред съда ще отговаря собственикът на завода Валери Митков. Той е обвинен, че като проектант на цеха, от който тръгва взрива, не спазил изискванията за безопасност.

В две престъпления по служба е обвинена и Ивелина Бахчеванова, която е секретар на междуведомствената комисия, която отговаря по отбранителните въпроси към Министерството на икономиката и енергетиката. Според държавното обвинение тя е дала разрешение за трансфер на боеприпаси въпреки липсата на нужната документация.

Бившият директор на служба КОС Божидар Василев ще отговаря за процедурата по даване на лиценз за производство и утилизация на взривни вещества на завод "Миджур". Четвъртата обвиняема е Палма Иванова, която е отговаряла за условията на труд в завода.

Евгени Диков, директор директор на Национална следствена служба: Работило се е по примитивен начин, разбиване с чук на части, за да бъде изваден двигателят със секач за цветен метал или с дървени чукове, неща, които са абсолютно недопустими при работата по този начин.

Разследването показва, че част от работниците не са имали никакъв ценз, мините са се съхранявали неправилно, а количествата многократно са надхвърляли допустимите количества. В деня преди взрива са били разтоварени 6 000 мини в цеха вместо в склада на завода.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Агенцията за приватизация влиза на проверка в Булгартабак
Агенцията за приватизация влиза на проверка в "Булгартабак"
Кои са по-недисциплинирани: шофьорите или пешеходците?
Кои са по-недисциплинирани: шофьорите или пешеходците?