НОВИНИ

Четири пъти повече са умишлените пожари в горите тази година

Четири пъти повече са умишлените пожари в горите тази година в сравнение със същия период на миналата - съобщават от Изпълнителната агенция по горите. Като цяло пострадалите от пожари площи до момента са 3 200 декара, като това са предимно треви и храсти и по-малко обемна дървесина. Със спирането на дъждовете и навлизането в летния сезон у нас вече е обявен пожароопасния сезон.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
16:45, 07.06.2016
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

Продължава да е голям проблем и с паленето на стърнища. Въпреки че от години, това у нас е забранено и на виновните се спират евросубсидиите, паленето на стърнища продължава. По данни на агенцията по горите до момента няма санкциониран за това земеделски стопанин, тъй като деянието трудно се доказва.

Голям е размерът и на пожарите, причинени от небрежност от страна на туристи и селскостопански работници.

Инж. Димитър Баталов - Дирекция „Опазване на горите” в ИАГ: Пожарите , които са възникнали поради небрежност, са голям процент - 72 до 82 %. Това са хора, които палят, без да мислят, че няма да могат да овладеят огъня. Той се разраства и става пожар. Влиза в гората и нанася големи щети.
Инж. Тони Кръстев -директор на ИАГ: Да се избягва абсолютно всякакви опити за опожаряване на малки площи, защото обикновено тръгват нещата така. Пожарът изпусне ли се, не може да бъде спрян с един двама човека. Молбата ми е всички граждани да бъдат по-бдителни и да оказват съдействие съответно на пожарните и на горските служби при гасенето на пожари, защото без местното население, твърдe често не може да бъде спрян пожара.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няма данни за загинали или пострадали български граждани в Истанбул
Няма данни за загинали или пострадали български граждани в Истанбул
Великобритания: Евро 2016 е потенциална мишена за терористите
Великобритания: Евро 2016 е потенциална мишена за терористите