НОВИНИ

Четири са жертвите на атентата в Стокхолм

Задържаният вчера мъж е извършителят на нападението с камион в центъра на Стокхолм, потвърди полицията. Оттам обаче отказаха да потвърдят информация, която се появи в медиите, че в тежкотоварния автомобил са намерени експлозиви. Жертвите на атаката са четири, ранените са 15. Знамената в Швеция са спуснати в знак на траур.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
11:51, 08.04.2017 (извънредно)
Чете се за: 01:02 мин.
По света

Предполагаемият извършител на нападението е арестуван в градчето Меща, на около 40 км от Стокхолм. Според местни медии той е на 39 години и е от Узбекистан, но живее в Швеция. Бил е облечен с дрехи, подобни на тези от снимката на предполагаемия извършител, разпространена от властите. По-късно в друго предградие на Стокхолм беше задържан и още един мъж. Той и извършителят вероятно са контактували по между си. Кметът на Стокхолм Карин Вангорд благодари за усилията на полицията и на съгражданите си.

Карин Вангорд, кмет на Стокхолм: "Наистина става дума за атака в самото сърце на Стокхолм и това е ужасяващо. Полицията разследва терористичен атентат. Не става дума за цвят на кожата. Ние показваме, че с добра интеграция и приятелско отношение сме по-силни заедно. Без значение от произхода. Стокхолм приветства всички".

А жителите на шведската столица са в шок от случилото се.

"Ужасяващо е за пострадалите и за техните семейства. Ами ако беше моето семейство? За това си мисля. Говореше се отдавна за подобен атентат тук. Беше само въпрос на време".
"Никога преди това не бяхме виждали подобно нещо в Швеция. Досега никога не съм се страхувала толкова".
;

Камионът, с който беше извършено нападението, вече е изтеглен от улицата. Огледите на мястото продължават. Хората оставят цветя и свещи. Ценностите, които движат Швеция като демокрация и свобода няма да бъдат "подкопани от омраза" - това каза в реч часове след атаката премиерът на страната Стефан Льовен.

Стефан Льовен, министър-председател на Швеция: "Терористите искат да сме изплашени, искат да променим поведението си, искат да не живеем нормалния си живот. Но ние ще направим точно това! Терористите не могат да победят Швеция! Никога!"

След нападението Швеция засили граничния си контрол. Мярката е въведена за 10 дни, но с възможност да бъде удължавана. Нивото на терористична заплаха не е повишено, но общото мнение на експертите е, че страната не е била подготвена за подобна атака.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Баската сепаратистка организация започна да се разоръжава
Баската сепаратистка организация започна да се разоръжава
Котка прекъсна изказване на кмета на Рига в интернет
Котка прекъсна изказване на кмета на Рига в интернет