НОВИНИ

Четири села в община Кочериново от два месеца са без транспорт и лекар

Четири села в община Кочериново са без транспорт и лекар, сигнализираха зрители на БНТ 2. От два месеца хората в Крумово, Бораново, Драгодан и Боровец са принудени да вървят пеша по 10 километра, за да хванат автобус до общинския център и да стигнат до личния си лекар в Кочериново.

БНТ2-Благоевград
от БНТ2-Благоевград Антония Сукалинска
20:00, 13.02.2017
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

В село Крумово има едва 48 души, почти всичките са пенсионери. От миналата година спрял да идва автобусът, защото нямало достатъчно пътници. Личната лекарка пък от два месеца се отказала да ги лекува с мотива, че в селото нямало условия.

„Кой ти обръща внимание на старите хора. Тука сме така. Тука сме така, забравени от Бога!”

„Настояваме да има лекар, да идва, защото има инвалиди, не за всеко нещо линейка да се вика.”

В продължение на девет години д-р Виктория Каракостова идвала в селото веднъж в седмицата. В края на миналата година обаче обяснила на хората, че не може да ги преглежда в канцеларията на кметския наместник, а и от Здравната каса не ѝ разрешават заради лошите условия.

Д-р Виктория Каракостова:
„Никъде не е имало течаща вода и даже една пациентка от Мурсалево ми подари фенерче, за да мога да си светя, когато вечерно време излизам от кабинета, където беше страшно. По тези села няма кабинети и те се рушат.”

За да отидат хората от четирите села до д-р Каракостова в общинския център Кочериново, трябва да ходят часове пеша. А за да имат пък транспорт до там, трябва да се проведе търг с поне двама кандидати.

Илинка Маринова, кметски наместник на село Крумово”:
„Направена е поръчка. Чакаме да се яви на търг някой желаещ.”

Тъй като досега транспортната линия е губеща, превозвачите трябва да получават като компенсация допълнителна държавна субсидия. Засега обаче не е ясно дали ще бъдат отпуснати средства за транспорт в селата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кметът на Елин Пелин отказа да приеме семейство бежанци
Кметът на Елин Пелин отказа да приеме семейство бежанци
Адресът - водещ критерий при приема на деца в първи клас в София
Адресът - водещ критерий при приема на деца в първи клас в София