Четири страни от ЕС постигнаха днес в Малта споразумение за въвеждането на автоматично разпределение на мигрантите, спасени около бреговете на Малта или Италия. Вътрешните министри на Германия, Франция, Италия и Малта ще представят в началото на октомври на останалите си колеги от Европейския съюз проект за по-справедливо разпределение на мигрантите.

Става дума преди всичко за мигрантите, които пристигат към Европа през Средиземно море чрез лодки. Те често биват спасявани от кораби на неправителствени организации. Тези кораби понякога дни и седмици наред пребиват във водите на Средиземно море, защото пристанищата на Малта и на Италия отказват да ги приемат. Предишното правителство на Италия с вътрешен министър Матео Салвини категорично отказваше да приема мигранти от кораби.

Сега Италия и Франция използват това, че Салвини не е част от новото италианско правителство, за да представят нов план, който ще изисква солидарност от останалите държави-членки. На дневен ред в Европа отново изниква въпросът за солидарността при разпределението на мигрантите - засега тези, които пристигат през Средиземно море, но скоро вероятно и всички останали.

Димитрис Аврамопулос - еврокомисар по въпросите на миграцията: Призовавам всички държави-членки да се присъединят към нашата работа за създаването на предвидим механизъм за солидарност и солидарно да участват в усилията. Ще поставя този въпрос на съвета по вътрешни работа в началото на следващия месец. Това е отговорност за всички нас и ние трябва да намерим колективен отговор.
Лусиана Ламборгезе - министър на вътрешните работи на Италия: През последните години винаги сме казвали, че който пристига в Италия или Малта, пристига в Европа. Тази концепция среща подкрепа. Важно е да си сътрудничи да имаме воля да действаме заедно.

На 8 октомври се събират вътрешните министри на Европейския съюз в Люксембург и тогава тази тема отново ще бъде обсъждана.