НОВИНИ

Франция, Германия, САЩ и Великобритания осъдиха Русия за случая "Скрипал"

Лидерите на Франция, Германия, Съединените щати и Великобритания осъдиха в обща декларация отравянето на Сергей Скрипал с невропаралитично вещество и обвиниха за това Русия. Лондон получи подкрепа от съюзниците си, а с това шпионският скандал се задълбочи. Москва не отстъпва от позицията си, че няма нищо общо със случая и даде да се разбере, че ще има симетричен отговор на експулсирането на руски дипломати от Лондон.

Фани Аронова
от Фани Аронова
19:40, 15.03.2018
Чете се за: 01:14 мин.
По света

Британският премиер Тереза Мей посети градчето Солсбъри, където бяха отровени бившият шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Те са в болница с опасност за живота след това, което днес беше наречено от четири държави, първата атака с химическо бойно вещество в Европа след Втората световна война.

Тереза Мей, министър-председател на Великобритания: Приветствам изявлението, което направихме днес, заедно със Съединените щати, Франция и Германия и подкрепата на нашите съюзници, които категорично приписват този акт на Русия.

Френските служби са получили от британците информация, която потвърждава участието на Русия, каза френският президент Еманюел Макрон и допълни, че ще предприеме действия. Съюзниците от НАТО застават зад Великобритания. Засега не е поискано активирането на член пети от Вашингтонския договор.

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО: Това е първата атака с невропаралитично вещество на съюзническа територия от основаването на НАТО. Според всички съюзници това нарушава международните норми и споразумения.

На фона на тази подкрепа за Великобритания, диалогът Москва - Лондон става все по-труден, показват днешни остри реплики на първите дипломати.

Борис Джонсън, външен министър на Великобритания: У хората няма съмнение, че това е знаков акт на руската държава. Умишлено използване на "новичок" - невропаралитично вещество, разработено от Русия, за да накажат руски изменник, за какъвто го смятат, дни преди избирането на Владимир Путин.
Сергей Лавров, външен министър на Русия: Относно мотивите на нашите британски колеги, няма да ги съдя, но мисля, че мотивите са нечистоплътни. Ако бяха чистоплътни, щяха да отговорят на въпросите, които зададохме и да следват процедурите от Конвенцията за забрана на химическите оръжия.

Сергей Лавров обеща скорошно експулсиране на британски дипломати, след като 23 руски трябваше да напуснат Лондон. Москва категорично отрича да е замесена в отравянето. Говорителят на руския резидент посочи, че няма доказателства и в случая има "всички признаци на провокация". Руски експерт увери, че всички запаси от бойното отровно вещество "новичок" или "новак" , за което става дума, са били унищожени с американска помощ.

Пред руското посолство в Лондон се появи надпис: "Вечеря в посолството: Паста с полоний, спагети със зарин и Новичоколад."

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кандидатстудентска борса във Варна представи възможностите за обучение
Кандидатстудентска борса във Варна представи възможностите за обучение
Служители на Регионалните здравни инспекции протестираха за достойно заплащане
Служители на Регионалните здравни инспекции протестираха за достойно заплащане