Четирима от българи, пострадали при верижна катастрофа в Унгария вчера, остават в тежко състояние, съобщиха от българското консулство в Будапеща. Трима от тях се намират в интензивно отделение, а един - в неврология, с тежка черепно мозъчна травма. Други трима са настанени в отделението по равматология и се намират в сравнително добро състояние. Състоянието на майката и тримесечното й бебе е добро.

Тежка верижна катастрофа в Унгария уби българка и рани 12 наши сънародници вчера.

Двама от пострадалите при инцидента български граждани, настанени в болница в Мако, вече са изписани. Състоянието на пострадалата българска гражданка, която остава в болницата е стабилизирано.

Установена е самоличността на 12-те български граждани, пострадали в катастрофата и техните близки са уведомени.

Продължава работата на унгарските власти по установяването на самоличността на загиналата при инцидента българска гражданка.

Българският консул в Будапеща се намира при пострадалите българи, продължава да следи състоянието им и да оказва необходимото съдействие на място.


Според наши източници единият от микробусите, с който са пътували българите, е собственост на баща и син Феим и Ерхан Мъстънови, които организирали редовно курсове в чужбина. Предполага се, че зад волана във фаталния момент е бил синът.

Йордан: Момчето дето е карало буса се казва Ерхан и в момента е със счупен крак, направили са му операция.

БНТ: Много хора ли от Омуртаг извършват такива превози?

Йордан: О, има 2-3 буса, които редовно пътуват до Германия, до Холандия"

Потърсихме семейството на адреса им в Омуртаг, но никой не ни отвори. Срещу къщата беше паркиран бус с германска регистрация. Съседи им бяха лаконични.

Съседка: Доколкото знам нещо с превоз се занимават, ама какъв превоз не мога точно да ви кажа.

Според запознати другият от катастрофиралите бусове пък е собственост на фирмата на Гюлхан Мустафа, която е козметичка. Къщата, където се намират салонът й в Омуртаг обаче е продадена, твърдят комшии. Жената била по майчинство и повече от година не живеела в града. От кметството в Омуртаг казаха, че все още нямат официална информация по случая и не могат да потвърдят дали се касае за техни съграждани.

Ешреф Ешрефов, кмет на община Омуртаг: Има хора, които пътуват за Европа, които работят в Западна Европа. Сега не мога да кажа със сигурност дали са извършвали транспортна дейност или са отивали да работят"

Полицията у нас ще проверява дали катастрофиралите микробуси са били регистрирани в България за превоз на пътници. Това каза директорът на Главна Дирекция "Национална полиция" Христо Терзийски.

Христо Терзийски, директор на ГД "Национална полиция": Ако е извършeно някакво административно нарушение ние ще предприемем такива санкции спряма нарушителите, които могат да се наложат на територията на България. Ако имаме данни за извършено престъпление, макар и на територията на друга държава, тогава ще имаме основания също да предприемем действие, но е въпрос на проверка.

Засега основната версия за дейността на хората от Омуртаг е, че те са извършвали нелегални превози, маскирани като споделено пътуване.

Българка загина, други двама са с опасност за живота при катастрофата в Унгария

Българка загина, други двама са с опасност за живота при катастрофата в Унгария

Тежка верижна катастрофа в Унгария уби българка и рани 12 наши сънародници, четирима от тях са в критично състояние. Ранените са в местни болници. Инц...