НОВИНИ

Четирима от българите, пострадали в Унгария, остават в тежко състояние

Четирима от българи, пострадали при верижна катастрофа в Унгария вчера, остават в тежко състояние, съобщиха от българското консулство в Будапеща. Трима от тях се намират в интензивно отделение, а един - в неврология, с тежка черепно мозъчна травма. Други трима са настанени в отделението по равматология и се намират в сравнително добро състояние. Състоянието на майката и тримесечното й бебе е добро.Тежка верижна катастрофа в Унгария уби българка и рани 12 наши сънародници вчера.

bnt avatar logo
от БНТ
17:23, 16.02.2017
Чете се за: 01:22 мин.
По света

Двама от пострадалите при инцидента български граждани, настанени в болница в Мако, вече са изписани. Състоянието на пострадалата българска гражданка, която остава в болницата е стабилизирано.

Установена е самоличността на 12-те български граждани, пострадали в катастрофата и техните близки са уведомени.

Продължава работата на унгарските власти по установяването на самоличността на загиналата при инцидента българска гражданка.

Българският консул в Будапеща се намира при пострадалите българи, продължава да следи състоянието им и да оказва необходимото съдействие на място.


Според наши източници единият от микробусите, с който са пътували българите, е собственост на баща и син Феим и Ерхан Мъстънови, които организирали редовно курсове в чужбина. Предполага се, че зад волана във фаталния момент е бил синът.

Йордан: Момчето дето е карало буса се казва Ерхан и в момента е със счупен крак, направили са му операция.

БНТ: Много хора ли от Омуртаг извършват такива превози?

Йордан: О, има 2-3 буса, които редовно пътуват до Германия, до Холандия"

Потърсихме семейството на адреса им в Омуртаг, но никой не ни отвори. Срещу къщата беше паркиран бус с германска регистрация. Съседи им бяха лаконични.

Съседка: Доколкото знам нещо с превоз се занимават, ама какъв превоз не мога точно да ви кажа.

Според запознати другият от катастрофиралите бусове пък е собственост на фирмата на Гюлхан Мустафа, която е козметичка. Къщата, където се намират салонът й в Омуртаг обаче е продадена, твърдят комшии. Жената била по майчинство и повече от година не живеела в града. От кметството в Омуртаг казаха, че все още нямат официална информация по случая и не могат да потвърдят дали се касае за техни съграждани.

Ешреф Ешрефов, кмет на община Омуртаг: Има хора, които пътуват за Европа, които работят в Западна Европа. Сега не мога да кажа със сигурност дали са извършвали транспортна дейност или са отивали да работят"

Полицията у нас ще проверява дали катастрофиралите микробуси са били регистрирани в България за превоз на пътници. Това каза директорът на Главна Дирекция "Национална полиция" Христо Терзийски.

Христо Терзийски, директор на ГД "Национална полиция": Ако е извършeно някакво административно нарушение ние ще предприемем такива санкции спряма нарушителите, които могат да се наложат на територията на България. Ако имаме данни за извършено престъпление, макар и на територията на друга държава, тогава ще имаме основания също да предприемем действие, но е въпрос на проверка.

Засега основната версия за дейността на хората от Омуртаг е, че те са извършвали нелегални превози, маскирани като споделено пътуване.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще проверяват регистрациите на българските микробуси, катастрофирали в Унгария
Ще проверяват регистрациите на българските микробуси, катастрофирали в Унгария
Във Варна се търсят  ръчно изработени мартенички
Във Варна се търсят ръчно изработени мартенички