НОВИНИ

Четирима посланици с орден "Стара планина" преди да отпътуват от България

Четирима посланици у нас бяха удостоени с най-високото държавно отличие - орден "Стара планина" - първа степен. На тържествена церемония в Гербовата зала президентът Росен Плевнелиев връчи отличията на посланиците на Белгия, Франция, Унгария и Япония за приноса им в развитието и задълбочаването на двустранните отношения и по повод заминаването им от нашата страна.

Вера Александрова
от Вера Александрова
21:11, 11.07.2016
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

В изказването си френският посланик не скри симпатиите си към президента, заради усилията му България да следва евроатлантическите ценности, да проведе съдебната реформа, както и за острата му реакция след назначаването на Делян Пеевски за председател на ДАНС. Посланик Аник ван Калстър също подчерта, че Белгия подкрепя усилията на България да реформира съдебната система.

Освен че говорят български, дипломатите разказаха и за емоционалните си връзки със страната ни. Ксавие дьо Кабан започва кариерата си в България, тук среща съпругата си и се надява един ден да стане гражданин на нашата старана.

Ксавие Лапер дьо Кабан - посланик на Франция: Ще продължа да се чувствам винаги тук у дома, защото тя е мой дом или както гласи българската поговорка "откъдето жената, там е родата".
;

България е популярна сред японците основно с три неща - киселото мляко, розите и с великия сумист Котоошу, обясни посланик Коидзуми, който прекарва в страната ни 12 години.

Такаши Коидзуми: България е моята втора родина. Със съпругата ми скоро ще напуснем България, но оставяме в България своите сърца, пълни с благодарност.

Унгарският посланик сподели особената ситуация, в която се намира - да представлява родината си в родината на своята майка.

Андраш Клейн - посланик на Унгария: С тези четири години, с този орден надявам се, че малко по-достойно ще мога да застана пред паметта на майка ми и пред паметта на баба ми. За съжаление те не успяха да доживеят моя мандат, но това бяха двете жени, които още от дете ме научиха да обичам България.

Президентът Плевнелиев изтъкна приноса и на четиримата посланици за развитие на взаимните политически, икономически и културните връзки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
„Заплахата” Зика
„Заплахата” Зика
По следите на богомилите
По следите на богомилите