Четирима души са привлечени към наказателна отговорност за участие в организирана престъпна група за лихварство и рекет, действала на територията на Лясковец и други селища във Великотърновско, съобщиха от Специализираната прокуратура.

Петима членове на групата бяха задържани в сряда при операция на ТСБОП-Велико Търново и Специализираната прокуратура. При разследването бяха претърсени жилища и автомобили, извършени бяха лични обиски, както и разпити на свидетели и пострадали от
престъпната дейност на участниците в групата.

Намерени и иззети бяха около 40 000 лева, накити от жълт метал, незаконно притежавана пушка, множество документи за собственост, за които се предполага, че са на длъжници.

Събраните до момента доказателства сочат, че групата е действала от януари 2019 г. Предоставяла е „кредити“ на нуждаещи се в различен размер, като при забава са използвани заплахи и агресивни действия, начислявани са и наказателни лихви.

Четиримата привлечени с прокурорски постановления на обвинените до 72 часа, а утре Специализираната прокуратура ще внесе в Специализирания наказателен съд искане за налагане на мерки за неотклонение „Задържане под стража“ на двама от участниците и „Домашен арест“ на другите двама, съобщават от прокуратурата.

​Петима лихвари са задържани при специализирана акция в Лясковец​

​Петима лихвари са задържани при специализирана акция в Лясковец​

Петима души бяха задържани при специализирана акция на ГД БОП срещу лихвари в Лясковец. През целия ден градът беше блокиран от полиция и жандармерия....