"Сирийците имат талант" - така се нарича групата от четирима сирийски бежанци, която изнесе първия си концерт в Белгия. Те искат чрез универсалния език на музиката да покажат, че мигрантите имат и друго лице. Вижте!

И четиримата пристигат в Белгия преди година и половина. По отделно. Сега вече имат собствена група - "Сирийците имат талант". Освен съдбата им на бежанци ги свързва музиката. Не искат да говорят за Сирия, от където са избягали, но много искат да покажат човешкото лице на мигрантите.

Талал Кабане, бежанец от Сирия: "Групата ни икса да изпрати послание - мнозина смятат, че бежанците са терористи, необразовани. Ние се опитваме да покажем, че между нас има артисти, поети, писатели, певци. Това е нашето послание, това се опитваме да каже чрез музиката."
Басел Халил, бежанец от Сирия: "Стараем се колкото е възможно да отразим добрия имиджи на бежанците."

Най-младият сред тях е Мабад... Желанието му по нищо не се отличава от това на местни му връстници.

Мабад Сюлейман, бежанец от Сирия: "Искам да продължа обучението си, а не да губя години, както се случи по време на войната. И искам аз и семейството ми да сме на сигурно място и щастливи".

Концертът е организиран от местна неправителствена организация, чиято основна дейност е свързана с подпомагането на бежанците, които живеят в Белгия. Близо 100 души се насладиха на изпълненията на квартета.

Сиве Томпсън, ирландка, живееща в Белгия: "Мисля, че винаги трябва да сме отворени към човек до нас - независимо от къде идва той - от същата държава или континент, или от някъде другаде. Имаме да научим толкова много от всички наоколо, така че смятам, че трябва да сме възможно най-гостоприемни, особено за хора, които страдат."