Четирима души бяха убити в Судан по време на опити за потушаване на гражданско неподчинение срещу военните. Това се случва след кървавите репресии срещу демонстрация, призоваваща за гражданско управление, съобщава Агенция Франс прес.

© БГНЕС

Централният комитет на суданските лекари, свързан с демонстрантите, каза, че двама души са били убити в размириците днес в Хартум, а други двама в близкия град Омдурман. Комитетът обвини силите на управляващия военен съвет и военизираните "милиции" за четирите смъртни случая, с които общият брой на жертвите от началото на протестите на 3 юни става 118.


© БГНЕС

Групата, ръководеща продемократичното движение на Судан призова за национална кампания за гражданско неподчинение, дни след като военните убиха повече от сто души. Призивът бе гражданското неподчинение да започне в неделя и да продължи до установяването на гражданско правителство. Съобщението бе оповестено след арестуването на трима опозиционни лидери, които са участвали в усилията за посредничество. Те се срещнаха с премиера на Етиопия, за да се опитат да подновят мирните преговори.

Лидерите на протестите отхвърлиха предложението за преки преговори с Преходния военен съвет (ПВС) заявявайки, че след кръвопролитието не може да му се вярва.

Судан е контролиран от ПВС след като гражданските протести доведоха до свалянето на дългогодишния президент Омар ал Башир през април.