НОВИНИ

Четирима външни министри подкрепиха с декларация Западните Балкани в ЕС

Потвърждаваме нашата силна подкрепа за надеждна перспектива за присъединяване на страните от Западните Балкани и за тяхното бъдеще в ЕС. Твърдо вярваме, че разширяването на ЕС е взаимоизгоден процес, както за ЕС, така и за страните от Западните Балкани, и представлява стратегическа инвестиция в сигурността, стабилността и просперитета на Европа. Това се казва в съвместна декларация на министрите на външните работи на Република България, Република Хърватия, Република Гърция и Румъния, съобщиха от МВнР.

четирима външни министри подкрепиха декларация западните балкани
bnt avatar logo
от БНТ
11:03, 26.09.2019
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

Ето какво още пише в позицията:

Ето защо сме убедени, че ЕС трябва да остане твърдо ангажиран в региона на Западните Балкани и че разширяването трябва да остане във фокуса на ЕС. Вярваме също, че надеждната перспектива за членство в ЕС е от решаващо значение за развитието на демократични и проспериращи общества в страните от Западните Балкани. За ЕС е от първостепенно значение да осигури цялостния напредък на региона, основан на индивидуалните заслуги и изпълнението на стриктни, но справедливи условия.

Преди Съвет „Общи въпроси“ този октомври ние потвърждаваме нашата силна подкрепа за започване на преговори за присъединяване с Албания и Република Северна Македония при спазване на утвърдените условия, по-специално тези за добросъседските отношения, като сме убедени, че както ЕС, така и партньорите от Западните Балкани трябва да изпълним нашите ангажименти и да гарантираме надеждността на политиката на разширяване на ЕС.

Започването на преговорите за присъединяване ще даде възможност на тези две държави да се съсредоточат повече върху необходимите реформи, докато в същото време ЕС ще може да следи отблизо техния напредък по изпълнението на установените условия и критерии, включително изпълнението на двустранни договори, благоприятстващи добросъседството в региона като Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Република Северна Македония и Преспанското споразумение между Гърция и Република Северна Македония. Това със сигурност ще придаде импулс на реформите в целия регион. Стартирането на преговори също би било забележително доказателство за постигнатия напредък и ще даде важен тласък на процеса на присъединяване на двете страни като резултат на силната подкрепа на настоящата Европейска комисия в процеса на разширяване.

Също така сме убедени, че политиката на разширяване ще бъде на приоритетно място в дневния ред на ЕС в рамките на мандата на следващата Европейска комисия, за да се ускори напредъка през следващите пет години и да се осигури ясна перспектива за бъдещето на процеса на присъединяване.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НС няма да заседава между 16 и 25 октомври заради изборите
НС няма да заседава между 16 и 25 октомври заради изборите
Как Болоня става по-зелена?
Как Болоня става по-зелена?