НОВИНИ

Четирима загинаха при взрив в турския град Ван

Снощи кола-бомба се взриви в град Ван, близо до границата с Иран. Загинаха 4-ма души, ранените са над 70. Все още никой не е поел отговорност за двете нападения.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
12:01, 18.08.2016 (обновена)
Чете се за: 00:51 мин.
По света

Кола-бомба беше взривена в турския град Ван, който се намира близо до границата с Иран. Засега е потвърдена смъртта на 4-ма души. Ранените са над 70. Вече има задържан за атаката. Но официално никой не е поел отговорност за взрива.

Колата-бомба била взривена снощи пред полицейски участък. 17 от пострадалите са полицейски служители. Анадолската агенция съобщава, че нападението е извършено от членове на забранената в Турция Кюрдска работническа партия. Но все още никой официално не е потвърдил тази информация.

През последните две години и половина атаките в югоизточната част на страната зачестиха след като примирието между турските власти и Кюрдската работническа партия беше прекратено.

Турският премиер Бинали Йълдъръм потвърди, че е извършено нападение, но не даде повече подробности за атаката. Снощи той направи телевизионно обръщение, за да съобщи точния брой на задържаните и уволнените след опита за преврат миналия месец .

Бинали Йълдъръм, премиер на Турция: Са задържани, сред които полицаи, войници, представители на съдебната и местната власт. Броят на тези, които са в затвора е 5 187. В арестите са 20 355 души.

Йълдърм съобщи, че още че през последния месец са били уволнени около 80 хиляди души, смятани за привърженици на обвинения за преврата ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен. Затворени са били около 4 200 фирми и институции, за които се предполага, че имат връзка с живеещия в изгнание проповедник.

Вчера турският министър на правосъдието обяви освобождаването на около 38 хиляди затворника, за да се освободи място за арестуваните във връзка с неуспелия преврат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
200 души са се опитали да влязат нелегално у нас за последните 24 часа
200 души са се опитали да влязат нелегално у нас за последните 24 часа
Десетки вярващи почетоха Св. Иван Рилски
Десетки вярващи почетоха Св. Иван Рилски