В Солун където се провежда третата четиристранна министерска среща между делегациите на България, Гърция, Албания и Македония. Новината за България от там е ,че с Македония се договорихме за състава на комисиите, които ще изчистват споровете около историята, историческите личности и честванията на празниците.

Съставът на комисиите е от изключителна важност, тъй като те ще решат спорове, които докосват чувствителни теми и на македонци, и на българи. Имената на седемчленните комисии в този момент не се съобщават, като ще станат ясни следващата седмица. Тогава ще има едновременни правителствени заседания в Скопие и София.

Срещата протича сега поради две причини:

  • На 27 април Договорът за добросъседство между България и Македония е вписан в регистрите на ООН, което го прави легитимен спрямо международното право.
  • На 14 май изтича тримесечният срок, заложен в Договара, за съставянето на комисиите, които ще изчистят историческите спорове между двете държави.

България и Македония са готови с комисиите по уреждане на споровете около историята

На 14 май изтича тримесечният срок, предвиден от влизането в сила на Договора за добросъседство за създаване на комисии, които да изчистят споровете между България и Република Македония. За да бъдат спазени клаузите на Договора съставът на комисиите и от двете страни ще бъде оповестен и гласуван едновременно в двете правителства в Скопие и в София следващата сряда. За това се разбраха на двустранна среща външният министър Екатерина Захариева и македонският ѝ колега Никола Димитров.

Съставът на българската комисия е определен след консултации с БАН и Софийския университет, уведомена е и Комисията по външни работи в Народното събрание, за да се гарантира подкрепа на всички политически партии, съобщи Екатерина Захариева.

Екатерина Захариева - вицепремиер и министър на външните работи: Нашето решение е част от тях да имат дипломатически опит, но историци, разбира се голяма част тях. Имаме писател също така, уважаван професор и специалист по средновековна литература. Така, че съм сигурна, че всички членове на комисията са дълбоко уважавани експерти, историци и писатели, които съм сигурна, че българските граждани ще одобрят също.

И македонската, и българската комисия ще имат по седем членове. Македонският външен министър посочи, че ще съставът на комисията ще бъде съобщен следващата седмица.

Първото заседание на двете комисии ще бъде през юни в София. В Договора за добросъседство не е предвиден срок за работата на комисиите, нито методология.

Екатерина Захариева - вицепремиер и министър на външните работи: Не случайно беше толкова важен подбора на тези експерти. Те трябва да изградят нещо много важно - доверие между експертите от двете комисии.

Договорът предвижда и междуправителствена комисия, председателствана от външните министри, която веднъж годишно ще прави оценка на изпълнението на договора. Кои са членовете на двете комисии, как могат да бъдат изчистени спорове, които докосват тънки национални струни - това ще разберем в следващите месеци.

Договорен е съставът на комисиите за спорните исторически въпроси с Македония

Договорен е съставът на комисиите за спорните исторически въпроси с Македония

България и Македония са готови със състава на комисиите, които ще изчистват споровете около историята, историческите личности и честванията на празниц...

Друга важна среща беше тази между външните министри на Гърция и Македония. Между тях остават различия в практическата употреба на новото име на Македония и за промяна на конституцията ѝ. Те ще се срещнат отново на 12 май в Атина.

В рамките на форума българският външен министър Захариева е повдигнала въпроса пред гръцкия си колега за българите, които имат проблеми с правосъдието в Гърци и са обвинени в съучастие за трафик на мигранти. Става въпрос за българи, продали автомобилите си в чужбина, без да прехвърлят собствеността им. Никос Кодзияс е обещал да разгледа случая.

На срещата в Солун присъства и вътрешният министър Валентин Радев.