В инфекциозната клиника на Университетската болница "Свети Георги" се лекуват 20-годишна жена от Чешнигирово и 23-годишна пациентка от Злати трап, а тази сутрин е прието 7-месечно бебе от Пловдив. Така заедно с двегодишното момиченце от квартал "Столипиново", за което се разбра миналата седмица, общо случаите стават четири. Две отделения в същата пловдивска болница също са под наблюдение и се обмисля ваксинация на пациентите в тях, защото преди да бъдат диагностицирани, двете заразени жени са били в контакт с тях.

Пловдив

Д-р Жанет Демирева работи основно с пациенти, които са от квартал "Столипиново". В практиката ѝ има 3000 деца от района. По указанията на здравната инспекция д-р Демирева вече прави списък на децата, които не са ваксинирани срещу морбили.

д-р Жанет Демирева - общопрактикуващ лекар: Аз все още не съм успяла да направя тази справка, разбира се, че има и необхванати деца, но те не са много. Отказ от имунизация нямам нито един случай. Имам достатъчно ваксина. Тази ваксина никога не е била на отказ или да сме получавали със закъснение. Хладилникът е абсолютно зареден и сега тя е на първо място.

Децата, които са попадналите в извадката на пловдивските лични лекари, ще бъдат ваксинирани по най-бързия начин като мярка срещу разпространението на болестта. Най-голям е проблема с децата, които отсъстват от страната, защото най-често пропускат имунизациите си. Голяма част от родителите в "Столипиново" не знаят за случаите на дребната шарка. Те се доверяват изцяло на личните си лекари, когато става дума за имунизация.

Райна Стефанова: По телефона ни звънят, дават ни консултация, идваме и преглеждат.

Атанаска Горчева: Не знам това морбили какво е сега в момента. Не мога да кажа какво е, идваме, слагат имунизациите и си отиваме. Или ще умрат децата, или не - ние не знаем вече. Те знаят.

Не така стои въпроса с голяма част от младите родители, които има колебания „за" или „против" задължителните ваксини. За миналата година в Пловдив са най-много случаите на родителите, които са отказали задължителни ваксини. Те са 7 и с добър социален статус. Всички те са глобени и не са обжалвали санкциите.

Тепърва тези родители и децата им ще се сблъскат с проблемите, до които водят отказите от ваксинация - като невъзможност да посещават детска градина и училище. От сдружението на общопрактикуващите лекари добавят, че отказа е в ущърб не само на здравето на детето, но и на останалите хора. През 2017-та три майки са отказали имунизация още в родилния дом.