НОВИНИ

Три нови случая на морбили в Пловдивско

В инфекциозната клиника на Университетската болница "Свети Георги" се лекуват 20-годишна жена от Чешнигирово и 23-годишна пациентка от Злати трап, а тази сутрин е прието 7-месечно бебе от Пловдив. Така заедно с двегодишното момиченце от квартал "Столипиново", за което се разбра миналата седмица, общо случаите стават четири. Две отделения в същата пловдивска болница също са под наблюдение и се обмисля ваксинация на пациентите в тях, защото преди да бъдат диагностицирани, двете заразени жени са били в контакт с тях.

bnt avatar logo
от Нели Ангелова
16:11, 20.03.2017
Чете се за: 01:03 мин.
Още

Д-р Жанет Демирева работи основно с пациенти, които са от квартал "Столипиново". В практиката ѝ има 3000 деца от района. По указанията на здравната инспекция д-р Демирева вече прави списък на децата, които не са ваксинирани срещу морбили.

д-р Жанет Демирева - общопрактикуващ лекар: Аз все още не съм успяла да направя тази справка, разбира се, че има и необхванати деца, но те не са много. Отказ от имунизация нямам нито един случай. Имам достатъчно ваксина. Тази ваксина никога не е била на отказ или да сме получавали със закъснение. Хладилникът е абсолютно зареден и сега тя е на първо място.

Децата, които са попадналите в извадката на пловдивските лични лекари, ще бъдат ваксинирани по най-бързия начин като мярка срещу разпространението на болестта. Най-голям е проблема с децата, които отсъстват от страната, защото най-често пропускат имунизациите си. Голяма част от родителите в "Столипиново" не знаят за случаите на дребната шарка. Те се доверяват изцяло на личните си лекари, когато става дума за имунизация.

Райна Стефанова: По телефона ни звънят, дават ни консултация, идваме и преглеждат.

Атанаска Горчева: Не знам това морбили какво е сега в момента. Не мога да кажа какво е, идваме, слагат имунизациите и си отиваме. Или ще умрат децата, или не - ние не знаем вече. Те знаят.

Не така стои въпроса с голяма част от младите родители, които има колебания „за" или „против" задължителните ваксини. За миналата година в Пловдив са най-много случаите на родителите, които са отказали задължителни ваксини. Те са 7 и с добър социален статус. Всички те са глобени и не са обжалвали санкциите.

Тепърва тези родители и децата им ще се сблъскат с проблемите, до които водят отказите от ваксинация - като невъзможност да посещават детска градина и училище. От сдружението на общопрактикуващите лекари добавят, че отказа е в ущърб не само на здравето на детето, но и на останалите хора. През 2017-та три майки са отказали имунизация още в родилния дом.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гугъл се извини за реклами, поставени до екстремистко съдържание
"Гугъл" се извини за реклами, поставени до екстремистко съдържание
Електрически стълб падна на столична улица, няма пострадали
Електрически стълб падна на столична улица, няма пострадали