НОВИНИ

Четвърти мандат за Меркел? Твърде вероятно

След по-малко от месец, на 25 септември, гражданите на Германия ще отидат до урните, за да изберат за 19-и път в новата си история своите 630 представители в Бундестага. Всички социолози са единодушни, че Християндемократическият съюз, воден от сегашния канцлер Ангела Меркел, ще е категоричен победител и на тези избори. А самата Меркел вероятно за четвърти път ще застане начело на кабинета.

Александър Детев
от Александър Детев
14:47, 30.08.2017
Чете се за: 02:12 мин.
Истории
четвърти мандат меркел твърде вероятно

Ангела Меркел е канцлер на Германия от 12 години. През този период Мути, както често бива наричана и от симпатизанти, и от критици, се превърна в най-разпознаваемия политически лидер в Европа.

Под ръководството на Меркел, Германия премина през икономическата криза в периода 2007 – 2008 г. и последвалата финансова криза в Гърция, в чието разрешаване федералната република играеше основна роля. Обвиненията към Германия и Меркел тогава бяха сериозни - че лансира собствените си интереси и подхожда лицемерно. Въпреки това ситуацията до голяма степен беше овладяна.

Германия попадна и в особено положение по време на кризата в Крим. Страната е безспорен политически лидер в Европа, но в същото време е и силно зависима от руските доставки на природен газ. В отношенията си с Русия задачата на канцлера със сигурност не е лека - тя трябва да заявява и отстоява интересите на Германия от една страна, и на целия Европейския съюз от друга, а и да балансира между Съединените щати и Руската федерация. В допълнение през 2007 г. Меркел трябваше да се пребори и с личните си страхове (Канцлерът Меркел изпитва сериозен страх от кучета след като е била хапана преди години.) Запазването на самообладание, когато през 2007 г. Владимир Путин на среща с германския канцлер в Русия пуска своя черен лабрадор Кони в залата, костваше на Меркел доста усилия, които бяха забелязани и от репортерите, отразяващи срещата.

И докато последното е просто един щрих, който показва психическата издръжливост на канцлера, то миграционната криза, започнала през 2015 г., последвана от серия терористични атаки в Германия и Европа, постави под съмнение способността на Меркел да ръководи страната и да защити ролята ѝ на лидер и стожер на Европейския съюз. Рейтингът на Меркел падна до 47% през лятото на 2016 г., а когато през януари тази година Мартин Шулц стана официалният кандидат на социалдемократическата партия, много журналисти и анализатори предвидиха реална възможност социалдемократите да спечелят изборите през есента.

Силните позиции на Марин льо Пен преди президентските избори във Франция и изборът на Доналд Тръмп, който в рамките само на няколко месеца използва квалификациите “страхотен лидер” и “човекът, който съсипва Германия” по адрес на Меркел, подхраниха хипотези за неин провал заради т.нар. ефект на доминото. И докато с предишния президент на САЩ и до днес поддържат добри отношения (Барак Обама дори се появи редом с нея на събитие пред Бранденбургската врата през април), то комуникацията ѝ с Доналд Тръмп е меко казано странна - трудно може да бъде забравен онзи момент през март месец тази година, при първото посещение на Меркел в Белия дом, когато американският президент отказа (или не разбра), че трябва да се здрависа с нея. Наскоро канцлерът дори недвусмислено заяви, че Европа вече не може да разчита на САЩ. Подобно мнение тя сподели и по адрес на Великобритания.

Каква е ситуацията в момента?

Перифразирайки думите на Марк Твен можем да кажем, че за пореден път слуховете за политическата смърт на Ангела Меркел са силно преувеличени. След серия от успехи на избори в ключови федерални провинции и сериозното неразбиране, което социалдемократите срещат по време на кампанията, всички социолози вече са категорични в първото място на коалицията, водена от Меркел. Според различните агенции преднината им е между 13% и 17%, а социалдемократите продължават да губят одобрение. Опасенията, че популистката “Алтернатива за Германия” може да се превърне във водеща политическа сила, се оказаха неоснователни, въпреки че подкрепата за тях не е за подценяване.

Експертите са категорични, че Християндемократическият съюз няма да получи мнозинство в следващия Бундестаг и страната ще бъде управлявана от коалиция. Според последното проучване на агенция Forsa от 30 август обаче 50% от германците посочват Ангела Меркел като най-подходящ бъдещ канцлер. Това би бил нейният четвърти мандат на поста. Ако го изкара докрай, Меркел ще задмине Конрад Аденауер, който е начело на Германия от 1949 до 1963 г. и ще се доближи до канцлера обединител Хелмут Кол, който заема поста рекордните 16 години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изчезнал е синът на собственика на голяма автокъща в София
Изчезнал е синът на собственика на голяма автокъща в София
Ремонтът на площада пред НДК ще приключи в средата на ноември
Ремонтът на площада пред НДК ще приключи в средата на ноември