НОВИНИ

Чейндж бюра отварят без курс продава за британската лира

БНБ обяви понижение в официалния курс на британската лира с 41 стотинки до 2.42. Някои обменните бюра в Пловдив отвориха днес без обявен курс „продава" за паунда. Това е първото видимо последствие от проведения вчера референдум.

bnt avatar logo
от Сашка Пушкова
17:11, 24.06.2016
6128
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

Въпреки че нямаше обявен курс „продава" за британската лира търсене в Пловдив имаше.

Павел Петров
-Курсът е паднал просто ужасно. Вчера беше 2.52, днес е 2.43.


;

Според финансовият анализатор Светозар Гледачев обяснението за липсата на курс „купува" е заради желанието на собствениците на чейндж бюрата да се запасят с валута.

Светозар Гледачев-финансов и икономически анализатор
Повечето бюра до момента не даваха курс „купува", те чакат да видят на къде ще тръгнат нещата, събитията в самата Англия. Курсовете които даваха за курс „купува" са с повече от 20 % по-ниски. Предварителните прогнози сочеха, на Централната банка на Великобритания,бе при едно такова излизане курса на паунда ще падне с 20 % не се каза в рамките на колко време, в рамките на една година, може би, или за по-дълъг период. 1.02 - виждате че само първия ден падна с 9 %, за това и чейндж бюрата се застраховат като два пъти и повече дори утре да падне хем да имат валута за търгуване, хем да направят големи печалби.

Собственици на обменни бюра отказаха да застанат пред камера,но заявиха, че ситуацията е динамична и е рано да се правят прогнози за паунда.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Временно спират топлата вода в някои квартали на София
Временно спират топлата вода в някои квартали на София
Поне 10 години хаос в икономиката след Брекзит
Поне 10 години хаос в икономиката след Брекзит