НОВИНИ

ЧЕЗ и ЕВН ще обжалват глобата от 12 млн. лева

Обща глоба от 12 млн. лева получиха доставчиците на ток ЧЕЗ и ЕВН от Комисията за защита на конкуренцията и от Комисията за енергийно и водно регулиране. Дружествата ще обжалват санкциите.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
19:43, 21.12.2017
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Жалба в Комисията за защита на конкуренцията е подала друга компания за търговия с ток, която е упрекнала и трите дружества - ЧЕЗ, ЕВН и Енерго ПРО, че пречат на дребния бизнес да смени своя доставчик. Проверката на антимонополистите е показала, че нарушения има само при ЕВН и ЧЕЗ от 2011 до 2015 г., за което двете компании са глобени.

Робърт Дик, председател на УС на ЕВН България: Наложените санкции са за период, през който пазара на ток се трансформираше

От компанията ще обжалват санкциите. От ЧЕЗ съобщиха, че предстои да се запознаят с тях.

По-голямо възмущение обаче от ЕВН изразяват на наложената глоба от 6 млн. лева от енергийният регулатор заради два липсващи подписа в протоколи при смяна на електромери.

Калина Трифонова, член на УС на ЕВН България: Когато 12 деца бяха натровени от фирма за храни, санкцията тяхната беше 5000 лева, при разлива на петрол в бургаското езеро санкцията беше 100 хиляди лева, при експлозията в Горни Лом когато имаше и загинали хора, санкцията беше 15 хиляди лева. Това сравнено с липсващия подпис на един протокол за смяна на електромер където няма никакви настъпили вредни последици за когото и да е било е абсолютно несъравмерно и показва, че е прекалено много.

От дружеството са категорични, че тези глоби няма да влязат в цената на тока, но показват лошо отношение към инвеститорите. Зад компанията застана и австрийски посланик у нас.

Роланд Хаузер, посланик на Австрия в България: Смятам, че това е наистина особено лош сигнал по отношение на инвестициите в България.

Компанията ЕВН продължава да съди България за над 1 млрд. лева в арбитража във Вашингтон. От Комисията за енерийно и водно регулиране обясниха, че ще коментират случая утре.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Криза с такситата в София, шофьорите настояват за по-висока минималната тарифа
Криза с такситата в София, шофьорите настояват за по-висока минималната тарифа
ДПС: Посрещаме европредседателството разединени и бедни
ДПС: Посрещаме европредседателството разединени и бедни