НОВИНИ

Чии имена са замесени в разследването за офшорни компании "Парадайз пейпърс"?

"Парадайс пейпърс" или "Досиетата от рая" - така се нарича мащабното журналистическо разследване, което разкрива как световният елит пази богатствата си в офшорни компании.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
18:11, 06.11.2017
Чете се за: 01:09 мин.
По света

Близо 13 милиона и половина документа - това представляват "Досиетата от Рая" и показват колко дълбоко офшорната финансова система се е вплела в света на бизнеселита, политиците, шоубизнеса.

Елегантни счетоводни схеми позволяват на и без това богатия елит да печели още повече пари. По добре познатия начин - със сметки и компании, регистрирани в места, известни като данъчен рай, и по-конкретно Кайманите и Бермуда. Разлседването се базира на информацията от две големи фирми за офшорни услуги и от 19 търговски регистъра.

С документите се е сдобил германският вестник "Зюддойче цайтунг", след което ги е споделил с международен консорциум на разследващите журналисти.

Кралица Елизабет Втора, Мадона, Боно, съветници на Доналд Тръмп и Джъстин Трюдо: Това са част от 120-те души, които "райските документи" уличават. Американският министър на търговията Уилбър Рос, се оказва свързан с компания, която работи с руска корпорация - съсобственик е зетят на руския президент - Владимир Путин. След изтичането на документите, Рос беше категоричен, че няма нищо нередно в бизнес интересите му.
Уилбър Рос, министър на търговията на САЩ: И ако хората си правят различни изводи, то е защото тези документи изкривиха цялата история и я превърнаха в нещо, което не е.
;

За пореден път офшорната индустрия разкрива нарушения, пред които светът не бива да си затваря очите, мнение на Еврокомисаря по икономическите и финансовите въпроси.

Пиер Московиси, еврокомисар по икономическите и финансовите въпроси: Намираме се обаче в един друг период, който аз наричам революция на прозрачността. Крайно време е всички да погледнем в една посока и да елиминираме измамите и укриването на данъци.

Има една малка група хора, които не са равни пред закона като всички останали, и това е целта. Коментар на на Брук Харингтън, професор в Бизнес училището в Копенхаген.

За последните 4 години това е петото мащабно изтичане на подобни документи. Преди малко повече от година "Панама Пейпърс" предизвика политически оставки, съдебни дела и бурни скандали. "Парадайз пейпърс" обаче разкрива изключително сложни и завоалирани финансови схеми с безпрцеденти мащаби.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цената на яйцата скочи с близо 12% само за седмица
Цената на яйцата скочи с близо 12% само за седмица
Спазват ли велосипедистите правилата за движение?
Спазват ли велосипедистите правилата за движение?