НОВИНИ

Чили, Аржентина и Уругвай призоваха за спешен политически диалог във Венецуела

Правителствата на Чили, Аржентина и Уругвай призоваха за спешен политически диалог във Венецуела, която е обхваната от тежка политическа криза, се казва в съвместна декларация на външните министри на тези три страни, цитирана от Франс прес.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
22:00, 20.05.2016
Чете се за: 00:32 мин.
По света
чили аржентина уругвай призоваха спешен политически диалог венецуела

"Предвид значителната поляризация, която преживява боливарската република Венецуела, долуподписаните външни министри призовават от името на правителствата си за спешен политически диалог и за истинско разбирателство между политическите актьори в тази наша сестринска страна", се казва в текста.

През последните дни напрежението внезапно се покачи в обхванатата от икономическа, политическа и социална криза Венецуела, където президентът Николас Мадуро обяви извънредно положение, което му дава разширени правомощия в областите на сигурността, енергоразпределението и разпространението на хранителни продукти.

Извънредното положение се отхвърля от венецуелския парламент, където опозицията на Мадуро държи мнозинство.

В началото на май опозицията събра 1,8 милион подписа за задвижване на процедура за референдум за отстраняване на Мадуро от власт. Опонентите на президента се надяват да организират този референдум до края на 2016 г.

Размириците в тази богата на петрол страна с опустошена икономика (МВФ прогнозира 700 процента инфлация за тази година) поражда безпокойство в цял свят, отбелязва АФП.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът откри лаборатория за изследване на замърсявания с нефтопродукти
Президентът откри лаборатория за изследване на замърсявания с нефтопродукти
Коларова: Дебатите в парламента принудиха президента да избърза с решението си
Коларова: Дебатите в парламента принудиха президента да избърза с решението си