Призив за гъвкавост отправи Чили към делегатите на 25-ата конференция за климата. Страната е символичен домакин на форума, който се провежда в испанската столица Мадрид, и трябваше вече да е приключил с финален документ.

Страните-участнички - около 200 на брой, обаче не могат да се разберат какво да бъде заложено в него. Според министъра на околната среда на Чили Каролина Шмит, сделката е на финалната права. Разчитам на вас, каза още Шмит.

Каролина Шмит, министър на околната среда на Чили: Ако не успеем да постигнем съгласие за амбициозните решения, които имаме, ще предадем надеждите на хората, които ни чакат в нашите държави.

Основната цел на споразумението е да предвиди значително по-амбициозно намаляване на въглеродните емисии до края на 2020 година. Европейският съюз и малките острови, които са засегнати в значителна степен от климатичните промени, настояват за по-сериозни ангажименти от тези, заложени в Парижкото споразумение.


Провал на конференцията в Мадрид - ще има ли все пак сделка за климата?

Провал на конференцията в Мадрид - ще има ли все пак сделка за климата?

Ожесточени дебати в Мадрид. Споразумението за климата трябваше да бъде договорено още снощи, делегатите обаче не постигнаха консенсус. Удължаването на...

Някои от най-големите замърсители обаче, сред които САЩ, Бразилия и Индия, смятат, че няма нужда от по-рестриктивни мерки и отказват да подкрепят документа. На този фон по света протестите с искания за ускоряване на борбата с климатичните изменения продължават. Флашмоб край сградата на операта в Сидни си поставя за цел да фокусира вниманието на света върху проблема.

Алисън Локууд, организатор на протеста : Надяваме се да убедим хората колко е важно да се действа по отношение на климатичните изменения и да окажем натиск върху правителството да започне да работи по въпроса.

Страната от месеци е обхваната от горски пожари. Следващата седмица се очакват екстремни горещини. Предполага се, че една от причините за това са промените на климата.