Протести и в чилийската столица Сантяго. Недоволството на хората е провокирано от увеличението на цените на билетите за обществения транспорт. Последваха сблъсъци с полицията, които доведоха до сериозни материални щети, включително и на метрото. Затова велосипедите в Сантяго станаха предпочитан начин за придвижване.

След седмици протести и безредици в Чили, щетите по улиците, площадите и в метрото остават. В Сантяго трафикът обичайно е затруднен в най-натоварените часове, но сега ситуацията е още по-сложна заради счупени светофари. Чилийците обаче са намерили решение - в час пик велосипедите са повече от автомобилите.

Томас Ехибуро, Център за градско развитие: Можем да потвърдим, че преди кризата в най-натоварените часове в града за един час преминаваха около 450 велосипедисти. Сега броят им се удвои и вече са 900".

Процъфтява и бизнесът с велосипеди.

"Продажбите на велосипеди се увеличиха с 30, 40, даже 50 процента. Метрото не работи, а общественият транспорт спира да работи рано. Но хората трябва да се придвижат някак и се върнаха към старите си велосипеди или купуват нови".
Никол: "Много е удобно да караш колело. Това е най-добрият вариант напоследък".

Все пак има и недоволни, които се оплакват, че трафикът по велоалеите е станал прекалено натоварен и това разваля удоволствието от карането на велосипед.