Професиите на чиновници и администратори първи ще изчезнат и ще бъдат заменени с изкуствен интелект. Това прогнозираха учени по време на научна конференция, чийто домакин беше Русенският университет. Технологиите на бъдещето са трудни за предсказване, но в някои държави вече се готвят за този момент.

Проф. Аврам Ескенази, който е сред основателите на секцията по Софтуерни технологии на Института по математика и информатика при БАН казва, че новите програмисти вече ще работят по абсолютно различен начин.

проф. Аврам Ескенази, преподавател в Икономическия университет-Варна: Сега вече нещата ще станат на базата на невронни мрежи, на механизми на изкуствен интелект, които обучават тези мрежи.

Според проф. Ескенази тайванското правителство например вече обучава 1 000 души, които правят изследвания на изкуствения интелект с идеята, че след 10 години може би това ще са най-търсените специалисти.

проф. Аврам Ескенази, преподавател в Икономическия университет-Варна: Преди 30 години, когато нямаше интернет, никой не знаеше, че ще има специалисти по правене на сайтове, специалисти по добро търсене в интернет.

И ако перспективата е професията на банковия чиновник да изчезне до 5 години, то има такива занятия, които ще оцелеят, казва ученият. Въпреки развитието на изкуствения интелект, ще останат работни места, в които хората не могат да бъдат заменени от компютрите. Сред тях са адвокатитите, прокурорите, търговците, чиято работа трудно може да бъде поверена на разумни машини.