НОВИНИ

Чистачки от "Летище София" протестират срещу съкращения

Десетки чистачки от Летище "София" излязоха на мирно шествие, тръгвайки от Терминал 1 на "Летище София" към Терминал 2. От една седмица летището се почиства от специализирана фирма, а служителите, които досега са поддържали чистотата предстои да останат без работа.

Диана Миткова
от Диана Миткова
18:28, 05.02.2016
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

От сутринта на "Летище София" освен пристигащи и заминаващи пътници, имаше и протест на недоволни чистачки. Причината - вместо от тях, аерогарата вече се почиства от специализирана фирма, избрана чрез обществена поръчка.

Теодора Костадинова - хигиенист: Нашите искания са да се прекрати този договор, който за нас е несъстоятелен, защото е сключен в разрез с всякакви закони от кодекс на труда, от колективния трудов договор на "Летище София".

От летището са изчислили, че така ще спестят 700 000 лв. годишно, а качеството на хигиената ще се подобри. Договорът за почистването с изпълнителя е сключен съгласно решение на Върховния административен съд и не подлежи на обжалване.

Христо Щерионов - изпълнителен директор на "Летище София" ЕАД: Ние имахме постоянни жалби от наши пътници, които бяха потвърждавани и от наши проверки за недостатъчна хигиена на терминалните сгради и тоалетните.

На служителите, освободени от работа, ще бъдат изплатени шест работни заплати обезщетение. Ще бъдат открити и нови работни места, на които ще бъдат назначени част от съкратените според квалификацията им.

Теодора Костадинова - хигиенист: Ние сме 95 жени, те предлагат работа на 18 по последни данни, което чухме.
Евелина Петрова - хигиенист: Ако държавата не застане зад нас и институциите към които ние сме писали не си свършат работата, ние ще продължим да пишем писма, като начало до авиокомпаниите, които са на летище София.

Чистачките предупредиха, че ако не бъдат чути, ще направят палатков лагер и гладна стачка пред къщата на изпълнителния директор на летището.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отложиха делото за мярката на Евстатиев
Отложиха делото за мярката на Евстатиев
​От МВР отчитат ръст на автомобилните кражбите
​От МВР отчитат ръст на автомобилните кражбите