Северна Корея вероятно е екзекутирала част от екипа, който отговаряше за срещите между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун във Виетнам. Според медии в Южна Корея, Пхенян е разпоредил да бъдат наказани специалният пратеник в Съединените щати, високопоставени дипломати и дори сестрата на Ким Чен-ун.

Започнала ли е чистка в Пхенян? Скоро след като пое властта, Ким Чен-ун нареди да бъде екзекутиран чичо му, но засега няма официално потвърждение дали и сега има наказани високопоставени политици.

Според медии в Южна Корея, преди месец е наредено да бъдат екзекутирани специалният пратеник на Пхенян в Съединените щати, както и четирима служители на външното министерство. Причината - провал на готвената втора визита на американския президент, както и безрезултатните преговори между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун във Виетнам.

Друг високопоставен севернокорейски дипломат е осъден на принудителен труд. Наказание има и за преводача на срещата между Ким и Тръмп в Ханой, който е обвинен, че поради грешка в превода, е унизил страната си.

Смята се, че сестрата на Ким Чен-ун, която го придружаваше на срещите, също е сред наказаните от режима. Каква е съдбата й, остава неизвестно.

Съединените щати засега отказват коментар по темата. Говорителката на Белия дом Сара Сандърс заяви, че Вашингтон следи ситуацията, но остава фокусиран върху въпроса по прекратяването на севернокорейската ядрена програма.

Вашингтон и Пхенян с коментари след срещата в Ханой

Вашингтон и Пхенян с коментари след срещата в Ханой

След срещата в Ханой, Вашингтон и Пхенян представиха позициите си за развоя на преговорите. Срещата между севернокорейския лидер Ким Чен - ун и америк...